Magyar gazdaság

Fél áron venne sztrádákat a madridi kormány

Fedezetialap-kezelők egy csoportja 4,5 milliárd eurót követel a madridi kormánytól a főváros körüli fizetős autópályák tulajdonjogának visszaadása fejében.

Fedezetialap-kezelők egy csoportja 4,5 milliárd eurót követel a madridi kormánytól a főváros körüli fizetős autópályák tulajdonjogának visszaadása fejében – írja a Financial Times. A vita középpontjában kilenc díjköteles sztrádaszakasz áll, ezeket még az európai adósságválság előtt építették, ám az üzemeltetésükből származó bevételeket erősen túlbecsülték, mert a forgalom a párhuzamos utakra terelődött át.

Az üzemeltető társaságok csődje után az adósságot megtestesítő értékpapírokat javarészt fedezeti alapok vásárolták fel tavaly. A kormány januártól visszavenné és újra koncesszióba adná a pályaszakaszok üzemeltetését, előbb azonban rendeznie kell az alapoknál fönnálló tartozását. A vita az árról folyik, az alapok ragaszkodnak a 4,5 milliárdhoz, Madrid viszont nem akar 2 milliárdnál többet fizetni, hogy ne növelje veszélyes mértékben a költségvetés hiányát. Az ügy képviseletét a tulajdonosok és a hitelezők részéről felvállaló Houlihan Lokey alapkezelő igazgatója, Manuel Martinez-Fidalgo egyértelműsítette, hogy „ha szükséges, időtlen időkig” kitartanak, de nem engednek jogos követelésükből. Azt is a kormány szemére vetette, hogy politikai okokból szándékosan késlelteti a megegyezést.

Ez a magatartás Argentínában vagy Venezuelában szokásos, Spanyolországtól nem ezt várnák – jegyezte meg Martinez-Fidalgo. A közlekedési tárca szóvivője útján visszautasította a vádakat, mondván: a csődeljárásban számos érdeket kellett egyeztetni. A kormánynak a spanyol adófizetők érdekeire kell elsősorban tekintettel lennie – tették hozzá –, s nem a 3,7 milliárd eurós döntő részét felvásárló alapokéra.

sztráda Madrid
Kapcsolódó cikkek