Magyar gazdaság

Hegedűs Éváé a Gránit Bank többsége

A magyar állam értékesíti a Gránit Bankban meglévő 36,5 százalékos tulajdonrészét – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány két stratégia célt tűzött ki maga elé korábban – magyar tulajdon, itthon szülessenek meg a fontos döntések. De az állam hosszas időn keresztül nem akar tulajdonos lenni.

Júniusban két fordulós nyilvános pályázatot írtak ki a Gránit Bankra. Az első körben több indikatív – nem kötelező érvényű – ajánlatot is benyújtottak, összesen egy kötelező érvényű ajánlat volt. A szerződést a Hegedűs Éva tulajdonában lévő EPM Kft. nevű céggel kötötte meg pénteken a nemzetgazdasági miniszter. Az EPM eddig is a bank második legnagyobb részvényese volt, Hegedűs Éva cége 24,7 százalékkal bírt bankjában. A mostani részvénycsomaggal 61,2 százalékos főrészvényes lett.

Összesen 4,3 milliárddal szállt be az állam

A Gránit stratégiája támogatta a magyar állam stratégiai céljait, komoly mértékben növelte részesedését a kis- és középvállalati piacon és nagyban hozzájárult a hazai bankszektor digitalizációjához. A magyar állam 2013 nyarán 2,6 milliárd forintos tőkeemeléssel lett kisebbségi tulajdonos, ezt 2015. decemberében újabb, 1,7 milliárdos tőkeemelés követte. Az állam tehát összesen 4,3 milliárd forinttal szállt be a bankba.

A vételi ajánlat ehhez képest 4,5 milliárd forint volt, azaz az állam jól bánt az adófizetői pénzekkel

– hangsúlyozta a miniszter. Varga Mihály tájékoztatása szerint a bank 9 részvényese elfogadta az ajánlatot, az MNB 60 napon belül dönt arról, hogy jóváhagyja-e a tranzakciót.

Hegedűs Éva, a Világgazdaság korábbi konferenciáján – Forrás: VG

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a Budapest Bank értékesítésének előkészítése zajlik, háttérszámítások zajlanak. Pontos időpont még nincs és a menetrend sem ismert, mint ahogy az értékesítés pontos módjáról is csak később adnak tájékoztatást. Ugyanakkor Varga Mihály arról beszélt, hogy a tranzakciónak 2018-ban le kell zajlania.

NGM Varga Mihály Hegedűs Éva Gránit Bank
Kapcsolódó cikkek