Magyar gazdaság

Kevesebb emberrel végez több munkát a NAV

Továbbra is él a létszámkorlátozás az adóhivatalnál, bizonyos esetekben új embereket is felvesznek – nyilatkozta Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője a Magyar Időknek. A szervezet egyre több területen alkalmaz elektronikus megoldásokat.

Bár általánosságban továbbra is él a létszámkorlátozás az adóhivatalnál, bizonyos esetekben új embereket is felvesznek – nyilatkozta Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője a Magyar Időknek. Főként jogászokat, közgazdászokat, vámügyi szakembereket és informatikához értő munkavállalókat keres a szervezet.

Tállai András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke
Fotó: Kallus György

Az állomány képzettsége már csak azért is fontos, mert az adó- és vámhivatal ezermilliárdok megérkezéséről gondoskodik minden évben – hangsúlyozta a elnöke.

Az adóhatóság személyi állományának nagysága folyamatosan csökken. Néhány éve 23 ezer körül mozgott a szervezet munkavállalóinak létszáma, jelenleg közel 19 ezren dolgoznak a NAV kötelékében. A szervezet egyre több feladatot lát el folyamatosan apadó létszámmal – emelte ki Tállai. Ez pedig leginkább úgy lehetséges, hogy mind több területen alkalmazza a hatóság a különféle elektronikus megoldásokat, miközben a munka hatékony megszervezése is a legfontosabb tényezők egyikévé vált.

Az öt legnagyobb adótípusból – a társasági és a jövedéki adóból, a járulékokból, a személyi jövedelemadóból és az áfából – idén kilenc hónap alatt több mint 8400 milliárd forint érkezett az államkincstárhoz – közölte a lappal Tállai.

Az időszakos összeg tavaly 250 milliárddal volt kisebb, két éve, 2015 első kilenc hónapjához képest pedig több mint hétszázmilliárdos a növekedés.

NAV Tállai András állások adóhivatal
Kapcsolódó cikkek