Magyar gazdaság

A kormány korlátozná a multik erőfölényét

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt a Kormányinfón, hogy több ezer kisebb naperőmű épülhet Magyarországon.

A multinacionális cégek részéről hazánk ellen indított eljárásban az Európai Bizottság a magyar álláspontot fogadta el – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Lázár János utalt arra, hogy bár 2016 januárjától lehetne alkalmazni azt a magyar szabályozást, hogy napi fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek esetében 100 milliárd forintos árbevétel elérése esetén erőfölénnyel való visszaélést lehetne vélelmezni, ám erre eddig nem került sor.

Hozzáfűzte: az Európai Bizottság történelmi döntést hozott, így

az unióban Magyarországon nyílik először lehetőség az automatikus erőfölény kimondására.

A miniszter jelezte: a Gazdasági Versenyhivatal alkalmazza majd a szabályozást, így fel lehet lépni, például a Spar, a Lidl, az Aldi vagy a Tesco ellen, védve a magyar kis- és közepes élelmiszeripari kereskedők érdekeit.

Támogatják a naperőművek építését

A kormány támogatja, hogy minél több naperőmű legyen Magyarországon. Jelenleg a paksi atomerőmű állítja elő a hazai áramfogyasztás felét, a cél, hogy a másik fele naperőművek révén keletkezzen. Lázár János hangsúlyozta: így az energiaimport jelentősen mérsékelhető. Először, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara javaslata alapján

a mezőgazdasági termelők létesíthetnek majd kisebb, 0,5 megawattos naperőművet mintegy egy hektáros területen.

Ehhez a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelt nyújt majd. Cél, hogy minél több csatlakozási pontja legyen a naperőműveknek. A tervek szerint az elkövetkezendő években több ezer ilyen naperőművet hoznak létre.

Az országos területrendezéstől a lőterekig

Formálódik az országos területrendezési törvény, amely a műszaki paramétereket, a beépíthetőséget is szabályozza, az Országgyűlés várhatóan februárban szavaz a javaslatról. Magyarországon nem építhető majd 65 méternél magasabb épület, megóvják a Balatont, szabályozzák a tó mellett a beépíthetőséget, például kempingekből lakóparkok, magánházak nem építhetőek. Lázár János arról is beszámolt, hogy 16 lőtér épül Magyarországon és Csepel fejlesztési terv készül.

napelem multinacionális vállalatok Lázár János Kormányinfo multik naperőmű
Kapcsolódó cikkek