Magyar gazdaság

NAV: 2018-ban még nem kötelező a Cégkapu

A cégek kérését figyelembe véve átmeneti időszakot vezettek be az adóhivatali ügyek elektronikus intézésére. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás.

A cégkapura történő zökkenőmentes átállás érdekében a cégek kellő felkészülési időt kapnak – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből. A cégek kérését figyelembe véve a jogszabály átmeneti időszakot vezetett be az adóhivatali ügyek elektronikus intézésére. Ez azt jelenti, hogy a cégek – épp úgy, ahogy jelenleg – 2018-ban is a képviselőik ügyfélkapus tárhelyén keresztül is kommunikálhatnak a NAV-val. A képviseleti jogosultságok változatlanok maradnak, azokat nem kell újra bejelenteni.

A 2018. december 31-ig tartó átmeneti időszakban a cég választ az ügyfélkapu és a cégkapu között. A NAV kizárólag az adózótól cégkapun keresztül érkezett ügyekben küldi a válaszüzenetet a cégkapun keresztül, minden más esetben az ügyfélkaput használja.

Forrás: AFP

Az egyéni vállalkozók esetében az adóügyek intézésében nem lesz változás, hiszen számukra továbbra is az ügyfélkapun keresztül történik a kommunikáció. Mindehhez csak ügyfélkapus regisztrációra vagy tárhely szolgáltatást is magában foglaló e-személyi igazolványra van szükség.

A gazdálkodó szervezetek jelentős többsége már elektronikusan tartja a kapcsolatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal – tette hozzá a hatóság.

https://www.vg.hu/gazdasag/csokkenti-tarsasagok-adminisztraciojat-cegkapu-3-627925/

NAV Ügyfélkapu cégkapu adózás elektronikus
Kapcsolódó cikkek