Magyar gazdaság

Belefér az átalakítás ára a keretbe

Már állnak az északi és déli oldalfalak a Duna Aréna lebontott ideiglenes lelátói helyén, hamarosan végeznek a Dagály korszerűsítésével is.

A Duna Aréna költsége bruttó 49 milliárd forint, a fővállalkozói szerződés 2015. májusi aláírása óta nem változott – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. Az ár a 2017. júliusi vizes világbajnokság utáni bontást is tartalmazza, benne az ideiglenes lelátók szétszerelését és a főépület átalakítását. A korábbi szakaszokhoz kapcsolódóan jelentős tétel volt a tervezés, az építés, a közműmunkák, a környezetrendezés és egy csaknem egy kilométeres gát felhúzása. A szerződött összegben lévő tízmilliárd forint áfa nem kiadás, mert visszakerül a költségvetésbe – indokolt a KKBK.

Fotós: Máthé Zoltán

Az ideiglenes lelátók bontása és a főépület átalakítása a társaság tájékoztatása szerint a terveknek megfelelően halad. Az ideiglenes lelátók elemeiből a Hungexpo területén épül parkolóház, de felhasználhatók csarnoképítéshez vagy újrahasznosított formában tetőszigeteléshez is. Az ideiglenes lelátók helyén a főépület északi és déli oldalfalai elkészültek, a külső homlokzaton pedig már a látványburkolat tartóelemeit szerelik fel. Az épületben új helyiségeket alakítottak ki, így új helyre kerül a versenyzők fitneszterme, és készült egy civil látogatók által használható edzőterület is.

Az aréna tőszomszédságában lévő Dagály strandfürdő felújítására még decemberben csoportosított át 1,1 milliárd forintot a kormány, ebből egymilliárdot a budapesti konferencia-központ keretéből, százmilliót pedig a világbajnokság dologi költségvetéséből.

A KKBK lapunknak hangsúlyozta: teljes körűen korszerűsítik a csaknem hetvenéves, elavult létesítményt. A rekonstrukció révén a pesti oldal legnagyobb területű strandja a Duna Arénával funkcionálisan kiegészülve a terv szerint 2018 második negyedévétől várja az úszni, kikapcsolódni vágyó családokat, az úszásoktatásban részt vevő óvodásokat, kisiskolásokat, illetve a verseny- és hobbisportolókat.

A Dagály-projekt első üteme a világbajnokság rajtjáig tartott: elkészült az új, 50 méteres medence, a 25 méterest átépítették, és felújították a főépületet. A második ütemben alakítják ki a medencék környezetét, továbbá kiépítik a nyári öltözőket és a vizesblokkokat.

Megújulnak a pillangómedencék, befejeződnek a strand kert- és tájépítészeti munkái, a déli részen tematikus játszópark készül, és kibővítik a sportpályákat. A felújított főépületben már szerelik a bútorokat, az öltözőszekrényeket és a kabinokat. Az új B épületben kapnak helyet az orvosi és wellness-szolgáltatások, utóbbinál már a szaunarészleget burkolják, illetve a jakuzzit alakítják ki, míg a gyó­gyászati részen a merülőmedencéket szerelik.

Duna Aréna felújitás keret
Kapcsolódó cikkek