Magyar gazdaság

Erőteljes világgazdasági növekedést várnak idén a közgazdászok

A Reuters hírügynökség által a közgazdászok körében végzett felmérés 3,7 százalékos globális gazdasági bővülést jósol idén. A szakértők egyetértenek abban, hogy az amerikai adóreform lesz a növekedés motorja.

Erőteljes globális várható idén – derül ki a Reuters felméréséből, amelyet a hírügynökség ötszáz közgazdász megkérdezésével készített. A szakértők 3,7 százalékos bővülést prognosztizáltak erre az évre, amely a leggyorsabb ütemű növekedés lenne a 2010-ben mért 4,3 százalékos eredmény óta. „Hosszú ideje ez az első olyan alkalom, mikor a globális növekedés felülmúlja az átlagot” – nyilatkozta a Credit Suisse vezető közgazdásza, James Sweeney.

Az amerikai adóreform felpörgeti a gazdaságot, ám hatása átmeneti lesz a szakértők szerint
Forrás: AFP

A Reuters októberben közzétett 3,6 százalékos 2018-as növekedési előrejelzéséhez képest ugyan optimistább a most kiadott prognózis, mégis elmarad a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfőn ismertetett várakozásaitól. A valutaalap számításai szerint a tavalyi gazdasági lendület idén és jövőre is kitarthat, és az IMF 3,9 százalékos növekedést jósol mind 2018-ra, mind 2019-re – 0,2 százalékponttal megemelve őszi előrejelzését.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok egyetértenek a valutaalappal az amerikai adóreform GDP-növekedésre gyakorolt hatásával kapcsolatban, várakozásaik szerint az USA gazdasága három éve a legnagyobb ütemben bővülhet idén. Ugyanakkor ők is kiemelték, hogy a rendelkezés növekedésösztönző hatása nem tart majd sokáig.

„A javuló üzleti környezet, a növekvő fogyasztói bizalom és a dinamikusan bővülő láttán a közgazdászok kénytelenek voltak újra és újra emelni növekedési előrejelzéseiken az eurózóna és a nagyobb gazdaságok teljesítményével kapcsolatban” – írja a Reuters. Bár a nagyobb jegybankok várhatóan szigorítanak monetáris politikájukon, a folyamat előreláthatóan lassú lesz, a hitelköltségek még mindig kedvezők, ami a konszenzus szerint elősegítheti a növekedést. Az erős

euró azonban fékezi az inflációt, ami lassíthatja az Európai Központi Bank monetáris politikájának normalizálódását.

Repülőstart az euróövezetben

Az euróövezetben januárban a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 58,6 pontra emelkedett, ez 2006 júniusa óta a legjobb eredmény – derül ki az IHS Markit gazdaságkutató adataiból.

A decemberi 58,1 pont után az elemzők 57,9 pontos indexre számítottak. A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke 57,6 pontra emelkedett, ami 125 havi csúcs. „Repülőstarttal indította 2018-at az euróövezeti gazdaság, az üzleti aktivitás tizenkét éve nem látott dinamikára tett szert” – nyilatkozta Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, aki szerint az esztendő első negyedében 1 százalékos GDP-növekedés várható

negyedéves összevetésben.

 

Világgazdaság növekedés közgazdászok
Kapcsolódó cikkek