Magyar gazdaság

Félmillió karácsonyfát dobnak ki a fővárosiak

Vízkereszt, azaz január 6. után gyorsul fel az ünnepek elmúltával a karácsonyfák leszedése, kidobása. Budapesten a következő egy-másfél hónapban több mint félmillió kiszáradt, tűleveleit hullató fenyő elszállításáról kell gondoskodni – írja a Magyar Nemzet hétfői száma a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. tájékoztatása alapján.

A fővárosiak több lehetőség közül is választhatnak: kitehetik a kiszolgált fákat az utcára kihelyezett kukák mellé, vagy a városszerte kijelölt, több mint 250 gyűjtőhely valamelyikére maguk is elvihetik őket. Az FKF, amelynek a kisebb és nagyobb növényekre „szakosodott” úgynevezett fenyőfajáratai a következő hetekben rendszeresen körbejárják majd a budapesti utcákat, arra külön felhívja a figyelmet, hogy ügyelni kell arra, a kitett fenyők ne akadályozzák a gyalogos- és autóforgalmat vagy a parkolást.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

Az FKF saját maga gondoskodik a hasznosításról: a fenyőket először aprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban elégetik. Tájékoztatásuk szerint a fenyő magas gyantatartalma miatt kitűnő tüzelőanyag, az elégetéséből nyert energia átalakításával több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Tetemesebb mennyiségű fenyő a kereskedőknél is megmaradhatott, ők minden évben 10-15 százaléknyi eladatlan fával számolnak.

HULLADÉK karácsonyfa Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.
Kapcsolódó cikkek