Magyar gazdaság

Figyelő: Matolcsy György az év embere

Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta a 2017-es Év emberének a Figyelő szerkesztősége. A jegybankelnök irányításával az MNB élénkíti a növekedést, csökkenti az ország sérülékenységét és elősegítette a hitelezési fordulatot.

Matolcsy Györgyöt, a jegybank elnökét választotta a 2017-es Év emberének a Figyelő szerkesztősége.

A volt nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt a jegybank működésével élénkíti a növekedést, csökkenti az ország sérülékenységét, s elősegítette a hitelezési fordulatot

– indokolja döntését a hetilaplap aktuális számában.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Forrás: MTI

Az idén harmadik alkalommal odaítélt elismeréssel a 2010-es évek elején végrehajtott gazdaságpolitikai fordulatot díjazza a Figyelő szerkesztősége. A lap szerint

az MNB elnöke a fiskális, majd a monetáris politikában is új utakat keresett, sokszor közgazdasági tabukat döntött meg.

Miközben a jegybank a hármas törvényi mandátumával összhangban támogatja a gazdaság növekedését, addig objektív mércével is eredményesnek tekinthető válaszokat tudott adni az országban jelentkező pénzügyi kihívásokra – mondta a lapnak adott interjúban Matolcsy György.

Az MNB különböző programjai révén 2013 óta összesen 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak – hangsúlyozta a jegybankelnök.

Matolcsy György szerint a jegybank úgy tudott végrehajtani monetáris lazítást, hogy közben még csökkent is a mérlege az elmúlt években. A monetáris politika fordulata elengedhetetlen volt a gazdasági bővülés eléréséhez. Matolcsy György az interjúban hangsúlyozta, a 2010-2013 közötti megvalósított adó- és strukturális reformok, valamint a 2013 utáni monetáris politikai fordulatok együttesen voltak szükségesek a növekedési és gazdasági fordulathoz.

Uniós átlag feletti növekedést ért el Magyarország

Az MNB elnöke kiemelte: 2013 és 2016 között átlagosan mintegy 3 százalékkal tudott növekedni a magyar gazdaság, ami az EU átlagát meghaladó gyarapodást jelent.

A közepes fejlettség csapdájának elkerüléséhez olyan ütemű fejlődésre van szükség, amely tartósan legalább 2-3 százalékponttal meghaladja az utolérendő térség növekedési tempóját,

ettől viszont még messze vagyunk, ezért még sokat kell tenni Matolcsy szerint.

A jegybankelnök a konkrét lépések között az állami intézményrendszer fejlesztését, és az átfogó versenyképességi reformok elindítását. valamint utóbbi kulcselemeként a személyi jövedelemadó csökkentését emelte ki az interjúban.

Mindent megtesznek a 3 százalékért

A jegybankelnök szerint fontos cél az is, hogy ne csak ideig-óráig legyen 3 százalékon az ezért a jegybank Monetáris Tanácsa mindent megtesz azért, hogy a drágulás üteme egyre közelebb kerüljön a 3 százalékhoz.

A világgazdasági átrendeződés kapcsán Matolcsy elmondta,

Magyarország már jelenleg is hidat képez kelet és nyugat között, és ez a szerepe tovább erősödhet azáltal, hogy a kínai-magyar kapcsolatokat átfogó stratégiai partnerségi szintre emelték.

A gazdaságpolitika tartós sikeréhez a jegybank elnöke szerint nélkülözhetetlen a jövőformáló kezdeményezések felismerése, és szerinte a selyemút modern változata egyértelműen ilyen kezdeményezésnek tekinthető.

az év embere Matolcsy György MNB
Kapcsolódó cikkek