Magyar gazdaság

A forrásmegosztás a Fővárosi Közgyűlés előtt

Várhatóan több tucat előterjesztésről tárgyalnak majd a Fővárosi Önkormányzat idei első, szerdai közgyűlésén.

Várhatóan több tucat előterjesztésről tárgyalnak majd a Fővárosi Önkormányzat idei első, szerdai közgyűlésén. Napirenden lesz a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztás is: a tavalyi 239,4 milliárd forint után idén 258,4 milliárd forintot osztanak fel, amelyből az előterjesztés szerint a kerületeket 118,7, a fővárost 139,7 milliárd forint illeti meg.

Forrás: MTI Fotó: Soós Lajos

A bevételi soron a tavalyi 239 milliárd forint után idén 258 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel számol a főváros – a növekmény a gazdasági prognózisok szerinti 3,5-3,8 százalékos GDP-bővülésből származik. A forrásokból a főváros a 2016-os 51 százalékról tavaly 52,5 százalékra, idén pedig egészen 54 százalékig növeli részesedését, a kerületek juttatása pedig ugyanennyivel csökken.

Az említett iparűzési mellett pótlék- és bírságbevételekből és idegenforgalmi adókból áll a bevételi mix. A tavalyi megosztandó idegenforgalmiadó-bevétel a tervezettnél kedvezőbben teljesült, 19,2 millió forint lett. (Eredetileg 11 millióval számoltak.) Idén – hét kerületet figyelembe véve – határozták meg a 17 millió forintos idegenforgalmiadó-bevételt. A közgyűlés napirendjére kerül továbbá a BKV dolgozóinak bérfejlesztéséről szóló előterjesztés is, amely szerint ennek átlagos mértéke 12 százalék lesz 2018-ban, ebből 5 százalék az alapbéremelés, 7 százalék pedig a bérfelzárkóztatás céljait szolgálja. A bérfejlesztés hatására 5,7 milliárd forinttal emelkedik a bérköltség, illetve a személyi jellegű egyéb kifizetések, ezzel együtt 6,9 milliárd forinttal növekednek a személyi jellegű ráfordítások – olvasható az előterjesztésben.

Az már pénteken kiderült, hogy nem érkezett ajánlat a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ értékesítésére kiírt nyílt pályázatra. Ennek kapcsán a szerdai közgyűlés elé kerülő előterjesztés úgy fogalmaz:

A főváros által kiírt értékesítési eljárásra benyújtott ajánlat hiányában az eljárás eredménytelennek minősül, ugyanakkor a magyar állam részére történő értékesítési tárgyalások lefolytatására tekintettel az újabb kiírásról való döntés nem releváns.

Emlékezetes, korábban arról volt szó, hogy az állam a Magyar Turisztikai Ügynökség részére megvásárolja a Fővárosi Önkormányzattól a Bálnát.

Az MSZP-s Horváth Csaba előterjesztése úgy módosítaná a 3-as metróvonal felújításáról szóló közbeszerzési szerződést, hogy előírná a Dózsa György úti metrómegálló akadálymentesítését, másrészt a második és a harmadik szakaszra kiírandó pályázatba belefoglalná valamennyi metrómegálló teljes körű akadálymentesítését.

napirendeke közgyűlés forrásmegosztás főváros
Kapcsolódó cikkek