Magyar gazdaság

A háztartások növekvő vagyona nagy lehetőség a piacnak is

Lassul a növekedés, de kedvező marad a gazdasági környezet a közép- és kelet-európai régió országaiban, amelyek 2010 óta tavaly tudták a legnagyobb, 3 százalékos vagy afeletti gazdasági növekedést felmutatni.

Az UniCredit régiós bankpiaci elemzése szerint a hitelezés bővülése valószínűleg némileg lassul majd az elmúlt két év legnagyobb növekedési rátáit felmutató országokban, az eddig lemaradókban pedig várhatóan erősödik az üteme – itt a tanulmány Szlovénia és Szerbia mellett hazánkat említi. A banki hitelezést az is segítheti, hogy fennmarad a nem teljesítő hitelek csökkenő aránya – az UniCreditnél 10,3 százalékról 8,9 százalékra –, ami az állományok eladásának, az eredményesebb behajtás és a gazdasági fellendülés ötvözetének köszönhető, különösen Romániában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában.

Az eszközarányos nyereség átlagosan 1,4 százalék volt a régióban
Fotós: Móricz-Sabján Simon

A régiós bankszektor – az Uni­Credit mintavétele alapján – 1,4 százalékos eszközarányos nyeresége számottevően magasabb, mint a nyugat-európai minta eredménye (0,4), ám a tanulmány megjegyzi, hogy a viszonylag alacsony kamatkörnyezetben továbbra is központi jelentőségű lesz a költségkontroll szerepe és az eszközminőség előtérbe helyezése. Ennek ellenére komoly előny, hogy a bankszektor immár második éve volt jövedelmező valamennyi országban 2017-ben – mondta Carlo Vivaldi, az UniCredit divízióvezetője.

A pénzintézeteknek ki kell használniuk, hogy a régió országaiba a következő években is átlagosan a 1,5-3 százalékának megfelelő EU-forrás áramlik majd be, amelyhez jól kapcsolhatók lesznek a célzott banki termékek és szolgáltatások. A lakossági és a privátbanki területnek pedig lehetőséget biztosít, hogy bár továbbra is jelentős az elmaradás a fejlettebb gazdaságokhoz képest, de 2006 óta nagyjából megduplázódott a háztartások nettó pénzügyi vagyona a régióban.

A közép- és kelet-európai régió folyamatos organikus növekedést és fenntartható jövedelmezőséget biztosít az UniCreditnek, ahol magas működési hatékonyság támogatja a stabil jövedelemszintet. A bankcsoport kiterjedt, közel ezer fiókot számláló hálózatot működtet 11 országban, összjövedelmének nagyjából negyedét ebből teremti elő. A tervek szerint a bankcsoport régiós ügyfeleinek száma 2019-re eléri a 2,6 milliót.

pénzintézetek UniCredit növekedés bankok
Kapcsolódó cikkek