Magyar gazdaság

Idén is kecsegtető a varsói tőzsde

A tavalyi kiemelkedő teljesítmény után az idén is jó befektetési lehetőséget kínál a varsói tőzsde az amerikai Accuvest Global Advisors befektetési tanácsadó cég szakértője, Dustin Blodgett szerint. 

Tavaly az MSCI országindexek sorában Lengyelország kimagasló teljesítményt nyújtott a feltörekvő országok között, dollárban kifejezve 52,25 százalékos emelkedéssel, amihez a zloty erősödése 17 százalékponttal járult hozzá. Ehhez képest a feltörekvő piacok összesített indexe Kínát leszámítva 28,3 százalékos, az Egyesült Államok pedig 19,5 százalékos növekedést ért el.

A befektetési alapkezelők véleménye szerint a varsói az idén is megismételheti tavalyi teljesítményét.

Az árfolyam-nyereség arány ugyanis továbbra is viszonylag alacsony, a fundamentális gazdasági tényezők a növekedés mellett szólnak, Varsó Brüsszellel folytatott politikai csatározásai pedig hidegen hagyják a befektetőket.

Lengyelország egyszerre rendelkezik nagy növekedési potenciállal és alacsony árfolyamokkal. Ez pedig egy újabb jó évet vetít előre – mutatott rá Dustin Blodgett.

Varsó, városközpont
Forrás: AFP

A lengyelországi befektetések mellett szól, hogy az EU leggyorsabb ütemben növekvő kelet-közép-európai régiójában a legnagyobb gazdasággal rendelkezik és tőzsdéjének forgalma is messze a legmagasabb a térségben.

A lengyel tőzsdétől még akkor is nagy növekedésre lehet számítani az idén, ha időközben a nemzetközi tőzsdei ralli már veszít a lendületéből. Még azzal együtt is, hogy a zlotytól már nem várható a tavalyihoz mérhető árfolyamerősödés a dollárral szemben.

A Reuters kilenc helyi elemző körében végzett felmérésének mediánja 7,9 százalékos zlotyban denominált árfolyam-növekedést jelzett az idei évre a varsói tőzsdén.

varsói tőzsde növekedési potenciál MSCI árfolyamerősödés feltörekvő országok
Kapcsolódó cikkek