Magyar gazdaság

Minden eddiginél bőkezűbb volt tavaly az EBRD

Rekordösszegű finanszírozást nyújtott a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságoknak tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai kimutatásában közölte azt is, hogy 2017-ben 43 százalék volt a zöld programok támogatási részaránya a teljes finanszírozási összegen belül.

Az EBRD még a párizsi klímaegyezmény előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig 40 százalékra emeli az ilyen jellegű fejlesztési finanszírozások arányát folyósításain belül, így ezt a célt a tervezettnél három évvel korábban elérte, sőt túlteljesítette. Zöld programokra az EBRD tavaly 4,1 milliárd eurót fordított az egy évvel korábbi 2,8 milliárd euró után.

Rekordévet zárt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 2017-ben
Forrás: AFP

A szerdai beszámoló szerint az EBRD 2017-ben összesen 9,7 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában működési térségének, ez éves rekord. A bank egy évvel korábban 9,4 milliárd, két éve 8,85 milliárd euró finanszírozással támogatta tevékenységi régióját.

Az EBRD hangsúlyozta, hogy 2017 volt a negyedik olyan év egymás után, amelyben növelte tevékenységi országcsoportjának támogatását.

Az EBRD-finanszírozásban részesített egyedi programok száma is rekordra emelkedett: a bank tavaly 412 fejlesztési beruházást finanszírozott az előző évi 378 után.

A bank Magyarországnak tavaly öt finanszírozási programra 118 millió eurót folyósított. Egy évvel korábban két magyarországi program 127 millió euró EBRD-finanszírozásban részesült.

Az intézmény illetékesei elmondták azt is, hogy Magyarország a bank megalakulása óta összesen 3,014 milliárd eurót kapott a pénzintézettől 178 különböző programra.

Az EBRD közölte, hogy várakozása szerint 2017-ről „ismét erőteljes profitot” jelenthet, amint a tavalyi gazdálkodásról szóló beszámoló elkészül.

Az EBRD a Nők az üzleti életben címmel meghirdetett támogatási programja keretében tovább növelte a női vezetők irányította cégek finanszírozását.A szerdai beszámoló szerint e program már 35 ezer női vállalkozóhoz ért el, és az ő vállalkozásaikhoz az EBRD – 17 ország 30 pénzügyi társintézményének bevonásával – eddig összesen 400 millió euró finanszírozást nyújtott.

A bank 300 millió eurós keretet nyitott a közép- és kelet-európai bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei (NPL) okozta problémák mérséklésére. A keretet az EBRD novemberben nyitotta meg.

Akkori tájékoztatása szerint a keret lehetővé teszi egyebek mellett, hogy az EBRD NPL-portfoliókban eszközöljön befektetéseket, illetve hitelkonstrukciókkal láthasson el társbefektetőket NPL-portfoliók felvásárlásához.

Az EBRD a közép- és kelet-európai bankrendszerek pénzügyi stabilitásának erősítését szolgáló Bécsi Kezdeményezés keretében figyeli az NPL-állomány alakulását. A probléma kezeléséhez összeállított 300 millió eurós keret novemberi indulásához fűzött féléves összesítésében a bank kimutatta, hogy a régióban a tavalyi év elejével zárult tizenkét hónapban 18,1 százalékkal, 10,2 milliárd euróval 46,5 milliárd euróra csökkent a rossz kinnlevőségek összege.

Ez a vizsgált térség hazai össztermékének (GDP) 3,8 százalékával, a bruttó kinnlevőség-állomány 6,2 százalékával volt egyenlő. Az EBRD e jelentésekben mindig a tizenkét hónappal korábbi állapotot méri fel, hogy a térség minél több országából végleges adatokat gyűjthessen.

Az EBRD felmérése szerint a nem teljesítő hitelek arányának térségi szintű csökkenésében négy gazdaság játszotta a főszerepet: Magyarország, Románia, Szlovénia és Horvátország.

A bank kimutatása szerint a vizsgált tizenkét hónapban Magyarországon 31,9 százalékkal, Romániában 33 százalékkal, Szlovéniában 51,5 százalékkal, Horvátországban 20,3 százalékkal csökkent a nem teljesítő banki követelések összege.

EBRD nem teljesítő hitelek felzárkóztatás FINANSZÍROZÁS Kelet-Európa
Kapcsolódó cikkek