Magyar gazdaság

A német védelmi kiadások messze elmaradtak a célszámtól

A német védelmi kiadások részben éppen az erőteljes gazdasági növekedés eredményeként nem érték el sem a GDP-arányos két százalékos célszámot, sem a NATO előrejelzésében szereplő 1,22 százalékos mértéket. A jelenleg folyó koalíciós tárgyalásokon is vitás kérdés a Németország által vállalt kötelezettség teljesítése.

Németország tavaly bruttó hazai termékének (GDP) 1,13 százalékát költötte katonai kiadásokra, ami elmarad a 1,22 százalékos előrejelzésétől, és jóval alacsonyabb az észak-atlanti szövetség 2 százalékos célszámánál.

A német iparvállalatok szövetségének (BDI) elemzése szerint az előrejelzettnél kisebb arány alapvetően azzal magyarázható, hogy a meghaladta a várakozásokat, így értelemszerűen csökkent a védelmi kiadások GDP-arányos mértéke.

Németországban folyamatosan zajlik a vita arról, hogy helyes volt-e a NATO-tagállamoknak a katonai kiadások mértékének emeléséről megállapodniuk. A szövetségesek 2014-ben döntöttek úgy, hogy megállítják a katonai célú kiadások csökkenésének tendenciáját és fokozatosan, a 2 százalékos szintre emelik fel 2024-ig.

Donald Trump amerikai elnök ragaszkodik hozzá, hogy Németország és a többi NATO-tagállam meredeken emelje katonai célú kiadásait.

Matthias Wachter, a BDI egyik szakértője azonban arra figyelmeztetett, hogy ha továbbra is erős lesz a gazdasági növekedés, akkor a védelmi költségvetés aránya nem hogy nem fog közelíteni a 2 százalékhoz, hanem tovább fog csökkenni.

Német 'Leopárd' tankok egy 217-es hadgyakorlaton.
AFP PHOTO / Christof STACHE

A konzervatívok és a szociáldemokraták puhatolózó kormányalakítási tárgyalásaikon abban állapodtak meg, hogy kormányzási ciklusuk utolsó évében, 2021-ben 42,4 milliárd eurót (több mint 13 ezer milliárd forintot) költenek majd a védelemre. Tavaly ez az összeg 37 milliárd euró volt. Ha teljesül a 2018 és 2021 közötti gazdasági növekedési előrejelzés, akkor ez az összeg a 1,15 százalékának felel majd meg a BDI számítása szerint.

A német konzervatívok továbbra is támogatják, hogy az ország fokozatosan növelje GDP-arányos védelmi kiadásait a 2 százalékos szintig – közölte egyik parlamenti képviselőjük, Henning Otte az erről szóló parlamenti vita előtt pénteken.

A puhatolózó koalíciós tárgyalásokon előre léptek ugyan ebben az irányban, de több erőfeszítésre van szükség – tette hozzá.

Sigmar Gabriel külügyminiszter és a szociáldemokraták többi vezetője azonban egyelőre megkérdőjelezik a NATO-előirányzatot, mert szerintük inkább a gazdaságfejlesztésre kellene többet költeni.

Gabriel arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártok előzetes tárgyalásain megszületett megállapodásban nem szerepel a NATO-cél.

https://www.vg.hu/kozelet/praga-megemeli-vedelmi-kiadasokat-563515/

NATO német védelmi kiadások
Kapcsolódó cikkek