Magyar gazdaság

Szentendrére költözik Erdély

Erdélyi tájegységgel gazdagszik a szentendrei skanzen, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által kiírt közbeszerzési pályázat nyertesének ugyanis egy keretmegállapodás keretében korhű erdélyi tájegységet kell létrehoznia – ez derül ki az Európai Unió hivatalos közbeszerzési lapjából, a TED-ből.

Az említett keretösszeg négymilliárd forint, a nyertes pedig az EB Hungary Invest Ingatlanfejlesztő és Építőipari Kft. és a Ferencvárosi Bérleményüzemeltető Kft., mint közös ajánlattevők.

Az Erdélyt megidéző területen 130 épületből álló népi műemléképület-együttest „húznak fel”, és öt építményt is tartalmazó mozgó víz projekt (patak) is lesz a tájegységen. A torockói új porta végében tálalót, büfé konyhát alakítanak ki, az egyik városi portán pedig kávéházat.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum célja a népi építészeti alkotások korhű bemutatása, ezért a kivitelezés során a vízszigetelés síkja fölött a muzeológiai szempontok hiánytalan érvényesítése követelmény. Ezért a szerkezeti elemeknél a műszaki lehetőségeken belül kötelező az eredeti (bontott, deponált) anyagok felhasználása. A nem szerkezeti elemeknél (ajtók, ablakok) meglévő eredeti anyag javítását, részleges cseréjét kell megoldani, pótlásoknál a ragasztás megengedett, és csak az eredetivel azonos anyag használható. A táji különbségek bemutatása elsődleges cél ezért kerülni kell minden tipizálást, ügyelni kell az egyéni részletek megőrzésére.

Erdélyi tájegységgel gazdagszik a szentendrei skanzen
Forrás: AFP

Az új anyagoknál megkövetelik a korhű kézműves technológiák alkalmazását (bárdolás, falszerkezetek, zsindelyezés, vasalatok, húzott párkányok), a látszó (tehát nem takart) felületeknél a helyi anyagok (kő, cserép, tégla felületek) alkalmazását kérik. A beépített új faanyagok kellő szárazságára ügyelni kell, kerülendő a beépítés utáni nagy alakváltozást és felrepedezést.

A teljesítés során a következő, népi műemlékekkel kapcsolatos munkaműveletek kiemelten jelentkeznek: zsúpfedés készítés, vályogtéglafalak készítése, boronafalak tapasztása, paticsfalak készítése, höbörcsös vakolat javítása.

A területen szivattyús keringetéssel patakot kell létesíteni, ami a malmokat hajtja. A területen körben aszfaltozott utat, míg belül makadám jellegű útburkolatokat alakítanak ki.

Szentendre Erdély közbeszerzés skanzen
Kapcsolódó cikkek