Magyar gazdaság

Újra gyorsuló pályára állt a kínai gazdaság

A kínai gazdaság a vártnál gyorsabban növekedett 2017 negyedik negyedévében az ipar teljesítményének, a rugalmas ingatlanpiacnak és az erősödő exportnak köszönhetően.

Először gyorsult fel a kínai gazdaság növekedése 2010 óta: a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint 2017-ben éves összehasonlításban 6,9-es volt a bővülés a 2016-os 6,7 százalék után. A tavalyi utolsó negyedévben az előző három hónappal megegyező mértékben, 6,8 százalékkal nőtt a 2016 azonos időszakához képest, meghaladta a Reuters 6,7 százalékos elemzői konszenzusát. A világ második legnagyobb gazdasága ezzel az eredménnyel könnyen teljesítette a 2017-re 6,5 százalékos bővülést célként kitűző kormányzati terveket.

„A kínai növekedés nagyon egészséges alapokon nyugszik – értékelt Iris Pang, az ING Kínával foglalkozó közgazdásza. – Nem jelentkeztek azok a kockázatok, amelyek miatt aggódtunk 2017-ben, például a fölöslegessé vált gyártókapacitások leépítése sem hatott negatívan a GDP-re, mert új szektorok léptek a helyükre, segítve a termelés növekedését.”

Forrás: AFP

Az ipar lendületes fejlődése és a kínai bővülése lehetővé teszi Hszi Csin-ping elnök számára, hogy megbirkózzon az adósságválsággal, ami a kormányzat egyik fő célja a következő három évre. A viszonylag alacsony és a jüan árfolyamának stabilitása módot adott a központi banknak arra, hogy egyes területeken szigorítson anélkül, hogy emelnie kellett volna az irányadó kamaton, bár a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok kisebb része úgy véli, hogy hamarosan megteszik ezt a lépést is.

A GDP negyedéves összevetésben a szakértők által várt mértékben, 1,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévi 1,7 százalékos bővülést követően. A várt lassulás helyett nőtt decemberben az ipari termelés is, a statisztikai hivatal ugyancsak tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint éves összevetésben 6,2 százalékkal. Elemzők 6 százalékos bővülést vártak a novemberi 6,1 százalékos növekedés után. Tavaly a kínai ipari termelés 6,6 százalékkal nőtt, felülmúlva a 2016. évi 6 százalékot.

A kiskereskedelmi forgalom bővülése viszont éves összevetésben a szakértők által vártnál nagyobb mértékben mérséklődött decemberben: 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami szerényebb a novemberi 10,2 százaléknál és ugyancsak kisebb a szakértők által becsült 10,1 százaléknál. Tavaly a kiskereskedelmi forgalom növekedése 10,2 százalékra lassult az egy évvel korábbi 10,4 százalékról. A beruházások 7,2 százalékkal, 1999 óta a legkisebb ütemben nőttek, 2016-ban 8,1 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Kevesebb kötvényt vettek

Négyhavi mélypontra esett Kína amerikai állampapír-portfóliója no­vemberben, ami a Bloomberg szerint annak a jele lehet, hogy Peking már nem érdeklődik a korábbi mértékben az amerikai államadósság iránt. November végén 1177 milliárd dollár értékű amerikai állampapír volt kínai kézben, ami 1,1 százalékos, vagyis 12,6 milliárd dolláros csökkentést jelent az október végihez képest. Ezzel együtt is Kína maradt az USA legnagyobb hitelezője. A mögötte álló Japán 0,9 százalékkal, 9,9 milliárd dollárral 1084 milliárdra csökkentette amerikai állampapírokban tartott befektetéseit novemberben. A külföldi kézben lévő amerikai állampapírok harmada a két ázsiai ország tulajdona. Az amerikai állampapírok a világon az egyik legbiztonságosabb befektetésnek számítanak, értékük novemberben maradt a 6,34 ezermilliárd dolláros szinten. | VG

 

Kína gazdaság gyorsulás
Kapcsolódó cikkek