Magyar gazdaság

Bankprivatizációt tervez Ukrajna

Az ukrán kormány azt tervezi, hogy a jelenlegi felére mérsékli az állami részesedést a bankszektorban – jelentette be a szerdai kormányülésen az ukrán pénzügyminiszter. Több bankot eladnak, vagy a már meglévő bankokban csökkentik az állami részesedést.

A kormány már nem tervezi új állami bank alapítását, középtávon pedig a bankszektorban az állami részesedést a jelenlegi 55 százalékról 24 százalékra kívánják csökkenteni. Több bankot eladnak, vagy a már meglévő bankokban csökkentik az állami részesedést - mondta el Olekszandr Daniljuk.

Az LB.ua ukrán hírportál által idézett pénzügyminiszter kifejtette, 2022-ben eladják az ország legnagyobb bankját, a több mint 2200 fiókkal rendelkező Privatbankot, ezt megelőzően pedig 2020-ban a negyedik legnagyobbat, az Ukrhazbankot értékesítik.

Ezen kívül csökkentik az állami részesedést a második legnagyobb bankban, az Oscsadbankban és a harmadik legnagyobban, az Ukreximbankban. A magánbefektetők a két bankban kisebbségi részesedést szerezhetnek, ehhez a feltételeket 2019 végére kívánja megteremteni az ukrán kormány.

Forrás: Sergii Kharchenko/NurPhoto/AFP

A múlt év eleji lista szerint az Ukrajnában működő 15 legnagyobb bank közül a 13. volt az OTP Bank.

A Privatbank, amely 1992 óta Ukrajna legnagyobb pénzintézete, 2016 végére a csőd szélére került. A kormány ekkor államosította az addig magánkézben lévő bankot, hogy fenntartsa az ukrán bankrendszer zavartalan működését.

Az Ukrhazbankot, két másik ukrán bankkal együtt, a 2008-2009. évi válság idején államosították.

Az IMF szakértői delegációja február 12. és 16. között tett újabb látogatást Kijevben, mások mellett Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnökkel is tárgyaltak. Látogatásukon szerzett tapasztalataik alapján sürgették egyebek mellett, hogy Ukrajna fogadjon el törvényt a privatizációról.

 

bankprivatizáció Ukrajna pénzintézet OTP Bank
Kapcsolódó cikkek