Magyar gazdaság

Fél év egy jó dolgozót találni

A hazai dolgozók 80 százaléka nema bér miatt hagyja ott a munkahelyét az Országos Humánmenedzsment Egyesület kutatása szerint.

K ét számjegyű bevételkiesést okoz a cégeknek, hogy nem tudják megtartani a jó munkát végző dolgozóikat. Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke a Világgazdaság kérdésére elmondta: a fluktuáció 5-6, a munkaerőhiány pedig további 6-8 százalékos bevételkiesést jelent az OHE másfél évvel ezelőtti felmérése szerint, azaz összességében 11-14 százaléknyi érték megy veszendőbe.

Előfordul, hogy nincs elég munkaerő a cégeknél, máskor van, de nem megfelelő végzettségű, képzettségű vagy tapasztalatú.

Manapság gépészmérnököket, belső ellenőröket, hegesztő szakmunkásokat vagy villanyszerelőket három-hat hónapig keresnek a munkáltatók – jelezte az OHE elnöke –, ami nemegyszer milliós költség csupán egy munkavállalóval számolva is, figyelembe véve a hirdetések árát és a munkaerő-közvetítő cégek szolgáltatási díjait. A minőségbiztosítási vezető, az ügyvezető vagy a menedzser esetében már többmilliós lehet a fejvadászt igénybe vevő munkaadó költsége; ilyenkor nemritkán egy konkurens cég vezetőjét csábítják át.

Hatalmas költséggel jár a megfelelő szakember megszerzése, főként fejvadászcég igénybevételével
Fotó: Földi Imre

Az egyesület tavalyi kutatása szerint a dolgozók 80 százaléka nem a bér miatt hagyja ott a munkahelyét. Sokszor a közvetlen munkahelyi vezetőjével kerül konfliktusba, vagy nincs valódi bizalmi kapcsolat közöttük, esetleg nem megfelelő a cégen belüli információáramlás. További ok lehet, hogy nem egyértelmű a dolgozó feladatköre, nem működik jól a szervezet, egymással ellentétes utasítások érkeznek különböző szintekről, nem kedvező a munkakörnyezet.

A szellemi foglalkozásúak anyagi okból általában akkor váltanak munkahelyet, ha az új cégnél legalább 20 százalékkal magasabb a keresetük.

Szűts Ildikó megemlített egy minapi esetet, amikor egy fizikai munkavállaló havi 2500 forinttal magasabb pénzért váltott munkahelyet. Persze, nem ez volt a csábító, hanem az, hogy a korábbi helyén a közvetlen főnöke nem vette emberszámba, nem alakult ki bizalmi légkör, nem volt hatékony a kommunikáció, vagyis összességében nem érezte jól magát, ami munkahelyváltásra sarkallta.

Az OHE elnöke hangsúlyozta:

természetesen nem hanyagolható el a versenyképes fizetés, de sokan vágynak arra, hogy valóban megbecsüljék a munkájukat, továbbá anyagi és erkölcsi téren is kapjanak elismerést, ha arra méltók, s azt megszolgálják.

Együttműködő közösség kell a jó munkavégzéshez, harmonikus kapcsolat a közvetlen főnökkel. Rögzített, egyértelmű munka- és feladatköröket kell megszabni. A dolgozónak rendszeresen értékelést, visszajelzést kell kapnia a munkájáról, és meg kell határozni számára az előrelépési lehetőségeket, pozíciókat is. A jól felszerelt, kellemes hangulatú munkakörnyezet is segíti a hatékony munkavégzést.

OHE Szűts Ildikó dolgozó
Kapcsolódó cikkek