Magyar gazdaság

Gazdasági centrummá válna Miskolc

Egyre több világcég költözik Miskolc ipari parkjába, különösen a járműipari vállalkozások, amelyek már több mint 7500 dolgozót foglalkoztatnak.

Évente csaknem 3,5 milliárd forinttal költött többet Miskolc, mint amekkora bevétele a 2010-es évek környékén volt. Választania kellett az erős megszorítások és a jelentős bevételnövelés között. „Az utóbbi mellett döntöttünk, mára stabil a város gazdasági helyzete” – mondta újságírók előtt Kriza Ákos polgármester. Mint emlékeztetett,

a nyolcvanas évek közepétől a 2010-es évekig csaknem 50 ezer ember hagyta el a várost, amelynek a nehézipara összeomlott, más tömeges munkalehetőség pedig alig akadt. Mára viszont megállt az elvándorlás.

Miskolc gazdasági erősödésében hatalmas szerepet játszott, hogy létrehozták az ország legnagyobb, ezerhektáros ipari parkját. A környék legnagyobb munkáltatója a Bosch, de már tíz olyan cég települt a városba, amely ötszáznál több dolgozót foglalkoztat. A Takata légzsákgyártó például 2014-ben települt Miskolcra, és zöldmezős beruházással tíz hónap alatt felépített egy 60 ezer négyzetméteres, teljesen geotermikus energiával fűtött gyárat. Most 1700 főt foglalkoztat, alkalmazottaiból 250 mérnök. A gyár huszonöt autógyártónak szállít, és további kapacitásbővítést tervez.

A Takata huszonöt autógyártónak szállít légzsákot, és további kapacitásbővítést tervez
Forrás: Takata

A francia–magyar érdekeltségű, gázturbina- és gázmotorok, gépalkatrészek gyártására szakosodott Toolstyle Kft. 2002-ben érkezett Miskolcra, majd 2016 őszén egy 4,2 ezer négyzetméteres gyártócsarnok felépítésével bővítette kapacitását a Mechatronikai Parkban. A zöldmezős beruházás 2,2 millió euróba került. A Spinto Hungária Kft. háromhektáros területet vásárolt, amelyen egy 5,9 milliárd forintos zöldmezős beruházásba fogott. Idén nyáron kívánja megkezdeni a gyártást.

A helyi adóbevételek nagysága szempontjából Miskolc tavaly a második helyen végzett a megyei jogú városok között. Bevétele egy év alatt több mint egymilliárd forinttal 14,4 milliárdra nőtt, ebből 9,8 milliárdot az iparűzési tett ki.

A fejlődést a foglalkoztatottság is jól mutatja: míg 2010-ben 12 ezer álláskeresőt tartottak nyilván a városban, 2017-ben már csak 4,8 ezret. A 11,5 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött. A nagyvállalati szektorban foglalkoztatottak száma (2015 óta) évente több mint ezer fővel emelkedett. A növekvő fizetőképes kereslet az ingatlanpiacnak is lendületet adott: átlagosan 13 százalékkal nőttek az ingatlanárak, s a közeljövőben csaknem ötszáz új építésű lakást adnak át.

A fejlesztések folytatódnak, Miskolcon 8 milliárd forintból létrehoznak egy intelligens forgalomirányítási rendszert a hozzá kapcsolódó operatív központtal.

Több ipari és turisztikai beruházás is folyamatban van, valamint 2020-ig 1,7 milliárd forintot költenek majd egészségügyi fejlesztésekre. A város irányítói szerint már csak egy nagy autóipari cégre lenne szükség ahhoz, hogy Miskolc fejlődése és stabilitása hosszú távon is kimagasló lehessen.

fejlesztés Miskolc
Kapcsolódó cikkek