Magyar gazdaság

Jelentősen nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Tavaly decemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, míg a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2017-ben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal nőtt, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig 16 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest – olvasható a KSH gyorstájékoztatójában.

Decemberben a külföldi vendégek száma 6,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, és elérte a 945 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban jelentősen nőtt. A vendégéjszakák 92 százalékát realizáló szállodákban 5,5 százalékos volt a növekedés mértéke.

Fürdőzők a Balatonban
Forrás: MW

A szállodák szobakihasználtsága 2,5 százalékponttal, 51,9 százalékra nőtt.

  • Az összes bruttó árbevétel 14 százalékkal (36 milliárd forintra), ezen belül
  • a szállásdíjbevétel 13 százalékkal (20 milliárd forintra),
  • a vendéglátás bevétele 9,9%-kal (8 milliárd forintra),
  • az egyéb szolgáltatások bevétele 18%-kal (8 milliárd forintra) emelkedett folyó áron.
  • A külföldi szállásdíjbevétel 12, a belföldi 14 százalékkal magasabb volt az előző év decemberinél – közölte a KSH.

    Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 3,6 százalékkal kevesebbet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával 1730 szálláshelyen, köztük 796 szállodában fizethettek a vendégek.

    Alig változott a szálláshelyek száma

    2017. december 31-én az előző év azonos időpontjához képest

    38 egységgel több, 2491 kereskedelmi szálláshely működött hazánkban.

    A kiadható szobák és férőhelyek száma nem változott számottevően.

    A tavalyi év egészében a kereskedelmi szálláshelyek 6,7 százalékkal több, összesen 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak.

    A szálláshelyek forgalma 2016-ban 7 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégek által eltöltötteké 7,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A szálláshelyeken 2016-ban 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak.

    Forrás: KSH

    Tavaly a külföldi vendégek 7,9 (14,9 millió), a belföldi vendégek 5,6 százalékkal több (14,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 59,6 százalékra emelkedett – közölte a KSH.

    Forrás: MTI

    A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16 százalékkal több, 466 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékkal nőtt, és meghaladta a 278 milliárd forintot – olvasható a gyorstájékoztatóban.

    KSH turizmus kereskedelmi szálláshelyek statisztika
    Kapcsolódó cikkek