Magyar gazdaság

Lassan beérnek Emmanuel Macron reformjai

A pénzügyi válság előtti értékre esett vissza a munkanélküliség Franciaországban, a további csökkenést azonban gátolja a munkaerő szakképzetlensége.

A 2009 óta először esett 9 százalék alá Franciaországban: a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint 2017 utolsó negyedévében 8,9 százalékra zuhant az előző három hónapban mért 9,6 százalékról. A jelentős csökkenés várhatóan segíti majd Emmanuel Macron reformtörekvéseit.

Forrás: AFP/ Iroz Gaizka

A 2008-as pénzügyi válság óta nem volt példa a francia munkanélküliségi ráta ilyen mértékű visszaesésére. A munkanélküliek aránya gyakorlatilag évek óta nem változott, folyamatosan 10 százalék körül mozgott. A probléma az, hogy ez a 9 százalék strukturális munkanélküliség, és ezt Macron elnök „botrányosnak” tartja.

Franciaországban kétmillió munkanélküli van, akiknek semmilyen képesítésük sincs. Ez aggasztó

– jelentette ki a napokban újságírók előtt.

Bár a szeptemberben életbe lépett munkajogi reformok megkönnyíti az elbocsátásokat, és ezt az utóbbi időben több cég, többek között a Carrefour nemzetközi áruházlánc is leépítésekre használta fel, a gazdaság növekedése nyomán 2007 óta nem látott ütemben hoznak létre új munkahelyeket is az országban. A magánszektorban 53 ezer állást teremtettek 2017 utolsó három hónapjában, 0,3 százalékkal többet, mint az azt megelőző három hónapban az Insee statisztikai ügynökség ezen a héten nyilvánosságra hozott első becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy tavaly 253 500 munkahely jött létre, 1,3 százalékkal több, mint 2016-ban, ami pedig ebből a szempontból a legjobb év volt 2011 óta. Szinte valamennyi munkahelyet a szolgáltatási szektorban hozták létre, 4900-at az építőiparban, de 2011 óta az is a tavalyi utolsó negyedévben fordult elő először, hogy az iparban alig szűnt meg munkahely; mindössze 400 állással lett kevesebb.

Többéves csúcsra emelkedett az üzleti bizalom is Macron tavaly májusi megválasztása óta, amihez hozzájárul a globális és az alacsony hitelkamatok. Az Insee adatai szerint 55 675 céget alapítottak csak januárban, ami majdnem 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest; igaz, ezeknek a 44 százaléka önfoglalkoztatás – számolt be a Reuters. Tavaly összesen 591 ezer céget alapítottak, ami 7 százalékos emelkedés – a legmagasabb 2010 óta. Itt is igaz, hogy a legtöbb önfoglalkoztatás, viszont elsősorban a tudományos és technikai szektorban hoznak létre startupokat. Nagyot nőtt az üzleti és menedzselési szaktanácsadással foglalkozó kis cégek száma is.

Az Amazon 2000 munkahelyet ígér

Az Amazon 2000 állandó munkahelyet hoz létre idén Franciaországban a tavaly meghirdetett 1500 mellé, így 2018 végére több mint 7500 embert foglalkoztatnak majd. „A francia gazdasági környezet bátorítást ad arra, hogy befektessünk” – mondta Frédéric Duval, az Amazon France vezetője egy interjúban, hozzátéve, hogy több a vásárló, így több a munka is, vagyis egyre több embert tudnak alkalmazni. Az Amazon az elosztó központokban és a kézbesítésben is növeli az alkalmazottak számát. | VG

 

francia modell Emmanual Macron
Kapcsolódó cikkek