Magyar gazdaság

Lázár János: nem segélyt kérünk, hanem partnerséget ajánlunk

Először ki kell tűzni a célokat, ehhez kell összeállítani a költségvetést, összekalapozni a pénzt. Nem segélyt kérünk, hanem partnerséget ajánlunk, ezért pedig befektetési lehetőséget nyújtunk, Közép-Európa nem probléma, hanem megoldás – mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a V4+ tanácskozások után tartott sajtótájékoztatón. Alapvetően gazdasági fókuszú költségvetésre számítunk, a kohéziós alapok és a közös agrárpolitika (KAP) továbbra is fontosak.

Több Európához több pénz kell

– jelentette ki Lázár János. A megbeszélésen a V4 országok és a térség további négy uniós tagország egyetértett a bruttó nemzeti jövedelemmel (GNI) arányos befizetések növelésében, a magyar álláspont szerint 1,2 százalékig is elmehetünk, de az 1,1 százalékkal is elégedettek lehetünk a Miniszterelnökség vezetője szerint. Gunter Oettinger ezt azzal egészítette ki, hogy jelenleg a GNI arányában 1 százalék a befizetés, ezt 1,1 százalékra, vagy akár efelé is növelhetjük.

Günther Oettinger, költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős német uniós biztos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter
Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Lázár János kiemelte, hogy

az EU bürokráciáját le kell egyszerűsíteni, a költségvetést egyszerűbben, gyorsabban kell végrehajtani.

Az uniós alapokról is részletesen beszélt a miniszter, a kohéziós politikáról elmondta, hogy ez része volt a magyar csatlakozásnak, a kohéziós alapra szükség van, még nem fejeztük be a felzárkózást.

Lázár arra is felhívta a figyelmet, hogy a nettó befizetők száma először csökken, ez egy új kihívás elé állítja a tagországokat. Ehhez Gunther Oettinger azt fűzte hozzá, hogy

az Egyesült Királyság kilépése csorbíthatja a számokat, azonban nem szabad túlzottan csökkenteni a KAP alapot.

Olyan költségvetést szeretnénk, hogy a következő büdzsénél már nettó befizetők lehessünk mi is – fejtette ki Lázár János. A miniszter hozzátette: jelenleg két vita zajlik, az egyik a célkitűzésekről, a másik a költségvetés számairól szól.

Günther Oettinger V4 Lázár János
Kapcsolódó cikkek