Magyar gazdaság

Módosulhat az árbevétel-felosz­tás a nyugdíjas-szövetkezeteknél

A módosító indítvány értelmében a nyugdíjas-szövetkezet az éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között osztaná fel.

Javában tart a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) országjárása, hogy a nyugdíjasok megismerjék a szövetkezeti foglalkoztatás előnyeit. Közben öt fideszes képviselő, köztük Kósa Lajos és Gulyás Gergely frakcióvezető, javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy változtassanak a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet árbevételének tagok közötti felosztásán. A módosító indítvány értelmében a nyugdíjas-szövetkezet az éves nettó árbevételének legalább 85 százalékát a tagok között osztaná fel, személyes közreműködésük arányában.

A tagok között a bevételek 85 százalékát osztanák fel
Forrás: MTI | Fotó: Vajda János

A javaslat indoklása szerint az európai szövetkezet (SCE) statútumáról szóló 1435/2003/EK-rendelet kimondja, hogy az SCE alapvető célja tagjai szükségleteinek kielégítése és/vagy azok gazdasági és/vagy szociális tevékenységeinek fejlesztése. A szövetkezet tevékenységeinek a tagok kölcsönös javát kell szolgálnia oly módon, hogy valamennyi tag saját részvételének megfelelően részesüljön az SCE eredményeiből. A szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény a statútummal összhangban jelenleg is tartalmazza, hogy a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet tagját megillető ellentételezésnek arányosnak kell lennie a természetes tag személyes közreműködésének mértékével.

Ugyanakkor a javaslat − az iskolaszövetkezeti szabályokhoz hasonlóan – további garanciát ad azzal, hogy az éves nettó árbevétel legalább 85 százalékát rendeli felosztani a tagok között.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszter korábban egy budapesti fórumon azt mondta: több százezer munkavállaló térhet vissza a munkaerőpiacra a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek révén a kormány szerint; akár 800 ezer nyugdíjas is dolgozhat majd így, ez 250-400 milliárd forintot hozhat a konyhára. A fideszes képviselő a minap azt mondta: már több mint száz nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, amelyeknek mintegy 20 ezer tagjuk és 80-100 millió forintnyi szerződésállományuk van.

A VOSZ elnökhelyettese, Gazsi Attila szerint

200 ezer ember hiányzik a magyarországi munkaerőpiacról, leginkább a versenyszférából.

A 2,7 millió nyugdíjasból csak 70 ezren dolgoznak, a 65 év felettiek foglalkoztatási rátája Magyarországon 2,4 százalék, miközben az uniós átlag 5,6 százalék, Norvégiában pedig 10,8 százalék. A VOSZ és a Közész 23 fórumot szervezett az országban, hogy felmérjék, mit és hogyan kívánnak dolgozni a nyugdíjasok. A VOSZ nyugdíjas munkaerőt toboroz megyei irodáiban a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet számára.

nyugdíjasok árbevétel-felosztás szövetkezet
Kapcsolódó cikkek