Magyar gazdaság

Ultralaza marad a svájci kamatpolitika

Hetek óta erősödik a svájci frank, jóllehet az elemzők középtávon gyengülésre számítanak. Nem vár­ható, hogy a jegybank az Európai Központi Bank előtt kezdené emelni az alapkamatot.

Svájcban a pénzromlás üteme a decemberben mért 0,8 százalékról januárban 0,7 százalékra lassult éves összevetésben. A havi alapú adat mínusz 0,1 százalékos lett, decemberben nem volt elmozdulás. Az éves bázisú adat enyhén alatta marad a 0,8 százalékos elemzői várakozásnak, míg a havi adat megfelel az előrejelzéseknek. A maginfláció 0,5 százalékra csökkent a megelőző havi 0,7 százalékról.

Órakiállítás Genfben. A központi bank időben lép, ha indokoltnak látja
Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A svájci statisztikai hivatal szerint a szállítmányozási költségek nem emelkedtek annyira, mint várták, az egészségügyi és ruházkodási költségek pedig jelentősen csökkentek. Az éves bázisú 2011 óta nem tudta áttörni az 1 százalékos szintet, elemzők szerint pedig nem is látható, hogy rövid vagy középtávon jelentkezne az ehhez szükséges inflációs nyomás.

A svájci jegybank korábban hitet tett az ultralaza monetáris politika mellett, és hangsúlyozta, hogy túlértékeltnek tartja a frankot, a monetáris stimulus befejezése pedig annyira megerősítené a devizát, hogy az rontaná a svájci exportőrök helyzetét. A szóbeli intervenció miatt a deviza tavaly április óta az euróval szembeni 1,06-os keresztárfolyamról idén január közepére hároméves mélypontra, az 1,18-os szintre ért.

Három hete azonban megfordult a tendencia, a frank visszaerősödött az 1,15-os jegyzésre. A menekülődevizaként számon tartott frank erősödése megelőzte a részvénypiaci zuhanást. Az elmúlt hetekben látható 2,5 százalékos erősödés nem elég ahhoz, hogy a befektetők menekülésére fogjuk – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. A japán jen is csak enyhén erősödött a dollárral szemben – mutatott rá –, a frank pedig egyenesen gyengült a zöldhasúval szemben a múlt heti pénzpiaci korrekció idején.

Az elemző szerint a deviza erősödését átmenetileg megtűri a svájci jegybank, de várható, hogy nemsokára ismét gyengülni kezd a kurzus. A jegybank nem jelölt meg árfolyamcélt, nehogy a befektetők támadják a szintet, de utalt rá, hogy az euróval szembeni 1,2-es keresztárfolyam kényelmes lehet számára. A tavaly áprilisi szóbeli intervenció sikeres volt, lehet, hogy a jegybank a frank számottevő erősödése miatt ismét él ezzel az eszközzel, de egyelőre nem érte el a keresztárfolyam azt a szintet, ahol ez indokolt lenne. Varga úgy véli: ugyan most távol került a jegyzés az 1,2-es szinttől, de több hónapos távlatban ismét visszatérhet ide.

Piaci várakozások szerint az Európai Központi Bank (EKB) szeptemberben leállítja a kötvényvásárlási programot, bár a kamatszint 2019-ig változatlan maradhat.

Múlt héten a brit jegybank is közölte: szigorúbb kamatpálya várható, mint előzetesen becsülték. Mindez vélhetően nem tántorítja el a svájci központi bankot az ultralaza politikától. Varga szerint 2019 harmadik-negyedik negyedévéig nem is várható a rekordalacsony, mínusz 0,75 százalékos alapkamat emelése, de mindenképp az EKB után lépnek csak. Akkor várható szigorítás a szakértő szerint, ha a frank tartósan az 1,2-es keresztárfolyam fölé gyengül. A Reuters elemzői konszenzusa is az 1,2-es keresztárfolyamot jelöli meg az év végére várható szintként.

svácj Frank deviza
Kapcsolódó cikkek