Magyar gazdaság

Az EU nem nézi tétlenül az amerikai importvám bevezetését

Nagy hullámokat vetett Donald Trump csütörtöki bejelentése az újabb amerikai vámok bevezetéséről. Az Egyesült Államok gazdasági partnerei egymás után figyelmeztetnek a lehetséges következményekre, az Európai Unió kereskedelmi biztosa pedig már ellenlépésekről beszél.

Cecilia Malmström, az kereskedelmi biztosa ellenlépéseket helyezett kilátásba pénteken, amennyiben az Egyesült Államok, Donald Trump terveinek megfelelően, az importált acélra és az alumíniumra vámot vet ki – írja a Reuters.

Az amerikai elnök csütörtökön beszélt arról, hogy a jövő héten bejelentik az acél 25 százalékos és az alumínium 10 százalékos importvámjának bevezetését, később viszont fehér házi tisztviselők már azt nyilatkozták, hogy néhány részletet még pontosítani kell a tervezettel kapcsolatban.

Cecilia Malmström, az Európai Unió Kereskedelmi Biztosa
Forrás: MTI

Mindenesetre Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa Szingapúrban kijelentette, minden olyan intézkedés, amely Európa ellen irányul, mélységesen tisztességtelen, így a bizottság már tárgyal az ellenintézkedésekről.

Készek vagyunk a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordulni akár egyedül, akár az ügyben érintett partnereinkkel. Emellett a megtorlás lehetőségét sem zárjuk ki

- jelentette ki Malmström, hozzátéve, a tervezett lépések már egyeztetés alatt állnak az Európai Bizottságon belül. „Magától értetődik azonban – fogalmazott a EU biztosa -, hogy az apparátus csak akkor ismerteti tervezett lépéseit, ha az amerikai döntést részleteiben is megismerte.”

Korábban az ausztrál kereskedelmi miniszter is arról beszélt, hogy a tervezett vámtarifák ellenlépéseket válthatnak ki és munkahelyek elvesztésével járnak majd, míg Kína attól tart, hogy a vámdíjak kiszabását más országok is követni fogják.

Amerika döntése hatással volt a piacokra

Az elszabaduló kereskedelmi háborútól való félelem bedöntötte az amerikai, az ázsiai és az európai piacokat is. Mindeközben persze az amerikai acél- és alumíniumgyártók részvényei erősödtek, a többi piacon viszont ezek a cégek kapták a legnagyobb pofont.

 

Donald Trump Európai Unió acél és alumínium importvám Amerikai Egyesült Államok Cecilia Malmström
Kapcsolódó cikkek