Magyar gazdaság

Bizakodó hangulat a szerb Davoson

Szerbia gazdasági növekedése 2019-ig elérheti a 4 százalékot, a következő években pedig az 5 százalékot is meghaladhatja.

Több mint ezer szerbiai és külföldi gazdasági szakember, vállalkozó, diplomata és kormányképviselő részvételével zajlott a csak szerb Davosként emlegetett Kopaoniki Üzleti Fórum. A téli üdülőközpontban 25. alkalommal megszervezett háromnapos találkozón idén a költségvetés kérdésköreit taglalták, valamint a digitalizációról és az energiaszektorban tervezett beruházásokról is szó volt. A Szerbiai Közgazdászok Szövetségének elnöke a fórumon elmondta: reális, hogy az ország gazdasági növekedése az idén eléri a 3,5 százalékot, vagy akár meg is haladja azt. Aleksandar Vlahovic kiemelte, hogy Szerbia hitelminősítése jelenleg jobb, mint néhány EU-tagállamé. Szerinte

az ország gazdasági növekedése 2019-ig eléri a 4 százalékot, a következő években pedig az 5 százalékot is meghaladhatja.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank idén 3 százalékos növekedést prognosztizált. Pavle Petrovic, a pénzügyi tanács elnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy sikerült ugyan elérni a költségvetési stabilitást, de ahhoz, hogy tartósan egyensúlyban maradjon az ország büdzséje, a következő években is tartani kell magukat bizonyos pénzügyi szabályokhoz. Elsősorban ahhoz, hogy az állami szektorban továbbra is korlátozzák a fizetéseket, és a nyugdíjakat is kontrollálják. Az előírások szerint a nyugdíjak kifizetésére fordított összeg nem haladhatja meg a társadalmi össztermék 11 százalékát, a közszektorban kifizetett bérek pedig a 8 százalékában lettek maxi­málva. Petrovic szerint 3,5-4 százalékkal kell a gazdaságnak bővülnie ahhoz, hogy nyugdíj- és béremelés legyen. A szerb elnök ugyanakkor bejelentette, hogy reményei szerint már szeptember 1-jén emelhetik a béreket és a nyugdíjakat is.

Az állami szektorban továbbra is korlátozni kell a fizetéseket ahhoz, hogy a büdzsé egyensúlyban maradjon
Fotó: KBF

Aleksandar Antic energetikai és bányaügyi miniszter a fórumon jelentette be, hogy hatalmas beruházások kezdődtek, amelyeknek köszönhetően 2020-ig több új, összesen 1000 MW teljesítményű energetikai létesítmény kezdi el működését. A 105 MW-os antalfalvi és a 48 MW-os alibunári szélerőmű mellett újabb hőerőműveket is építenek. A szerb energetikai rendszer teljesítménye kicsivel meghaladja a 7 ezer MW-ot. Antic reményének adott hangot, hogy a Déli Áramlat helyett kiépítendő nemzetközi földgázvezeték sikeresen megvalósul.

üzleti fórum Szerbia Kopaoniki Üzleti Fórum
Kapcsolódó cikkek