Magyar gazdaság

Mi várhat az olasz gazdaságra a választások után?

Az export meglódult, a feldolgozóipari beruházások élénkülnek, a kis és közepes kapitalizációjú tőzsdei cégek jó eredményekről számolnak be. Az Amundi alapkezelő elemzése szerint az erős fundamentumok miatt remélhető, hogy az elhúzódó olasz kormányalakítás nem akasztja meg a pozitív folyamatokat.

A nem hagyományos pártok, az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga lettek a vasárnapi olasz választás nagy nyertesei. A törvényhozás március 23-án ül össze, ekkor kezdi meg hivatalosan is az egyeztetéseket a pártokkal Sergio Mattarella köztársasági elnök. Ezeken derül ki, hogy milyen koalíciókötési hajlandóság mutatkozik, ki kaphat kormányalakítási megbízást.

A legjobb eredményt elérő Öt Csillag Mozgalom ugyanis önmagában nem képes kormányt alakítani, tehát koalíciós kényszerhelyzet alakult ki Olaszországban.

Az ország gazdasági megosztottsága területileg és politikailag is megmutatkozott a választások során. Az északi országrész a jobbközép koalícióra, főleg a Ligára, míg déli területek az Öt Csillagra szavaztak. Az Amundi értékelése szerint ez nem segíti a két győztes pártot a megállapodásban, és éppen ez az, amitől a befektetők a legjobban féltek. A két pártnak ugyanis eltér a véleménye az előző kormány által bevezetett reformokról, és másként vélekednek az Európához fűződő viszonyról is. A jelenlegi helyzetben félő, hogy a kormányalakítási tárgyalások elhúzódnak, így a piaci bizonytalanság tartós lehet.

Forrás: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI

A politikai bizonytalanság nagyon rosszkor jönne az olasz gazdaságnak, amely három fontos területen is a javulás jeleit mutatja.

  • Először is az ország visszanyerte valamelyest külső versenyképességét, javult az Az elmúlt év első 3 negyedévében az olasz kivitel növekedési üteme meghaladta a francia és a spanyol tempót is, és alig maradt el némettől. A javuló külkereskedelmi teljesítmény a növekvő belföldi kereslet ellenére is megmutatkozik a folyó fizetési mérleg javulásában.
  • Ugyancsak pozitív fejlemény, hogy az olasz vállalatok ismét aktívak lettek a gépek és gépi berendezések beruházásaiban, és ezek növekedési üteme újra megfelel az európai átlagnak.
  • A harmadik jó jel, hogy a vállalati szektor ismét elkezdett a tőkepiacokról forrásokat bevonni. Ezúttal azonban más szerkezetben, mint korábban. A szokásos, hagyományos bankhitelek helyett összetettebb és modernebb adósság-struktúrákat választanak, ami arra készteti a cégeket, hogy nyitottabbak legyenek új partnerekre, új vezetőkre, és a korábbinál sokkal nagyobb hangsúlyt fektessenek a növekedésre.
  • Ez a három tényező arra utal, hogy az olasz gazdaság potenciális növekedési üteme magasabb annál, mint amekkorát az EU Bizottság becsült (épp csak a nulla fölé). Az Amundi szerint

    a növekedése inkább az 1-1,5 százalék közötti sávba várható, az pedig 1,5-2 százalék körül alakulhat.

    Ha ez valóban így lesz, akkor az ország adósságállománya csökkenésnek indulhat és az olasz eszközökre pozitív hatással lesz az alacsonyabb kockázati prémium.

    Az első piaci reakciókat az a félelem alakítja, hogy az említett három tényező az új politikai felállásban mennyire kerül veszélybe. Szintén kockázati tényező, hogy az új kormány esetleg nem folytatja elődje költségvetési politikáját. Ez feszültségekhez vezethet az EU hatóságaival és az eurozóna tagországaival szemben egyaránt. Középtávon sok függ attól, hogy az új kormány milyen gazdaságpolitikát kíván folytatni.

    Forrás: AFP/Giuseppe Ciccia/NurPhoto

    Az Amundi elemzése szerint a kedvező forgatókönyvet támasztja alá az is, hogy az alacsonyabb kapitalizációjú olasz cégek már tavaly is kiválóan teljesítettek annak ellenére, hogy csak idén léptek hatályba a működésüket megkönnyítő beruházási adókedvezmények. A tőzsdén jegyzett középméretű olasz vállalkozások sokkal inkább exportorientáltak, mint a hagyományosan a belföldi piachoz kötődő nagyvállalatok. Az Amundi várakozásai szerint a pozitív trend folytatódik: a közepes méretű cégek adják az olasz gazdaságszerkezet gerincét. Ezek általában jó export kilátásokkal rendelkező innovatív vállalkozások, amiket az alapítók vezetnek, jelentős bankhiteleket nyögve. Rajtuk segíthet az előző kormány által bevezetett beruházási adókedvezmény, amely az innováción, a növekedés és a felvásárlások ösztönzésén keresztül hozzájárulhat a hatékonyság javulásához.

    Az elmúlt öt évben a közepes méretű olasz cégek nyeresége a duplájára emelkedett, és a nagy kapitalizációjú vállalatoké is 30 százalékkal nőtt. A piaci konszenzus az idei évre a kisebb cégeknél megint két számjegyű növekedést valószínűsít, és a nagyoknál is folytatódhat a pozitív trend.

    Amundi választás Olaszország olasz választás előrejelzés
    Kapcsolódó cikkek