Magyar gazdaság

Szupervárost építenek Kínában

New Yorknál háromszor nagyobb területű új innovatív gazdasági központot épít Kína Pekingtől alig száz kilométerre. A Xiongan New Area projekttel hivatalosan a fővárost tehermentesítenék, de később akár annak szerepét is átveheti a környezet­barát okosváros.

A Hszi Csin-ping kínai elnök szívügyeként is emlegetett beruházás az északkeleti Hopej tartományban, egyben Kína édesvizekben egyik leggazdagabb, kedvező környezeti adottságú vidékén valósul meg. A projekt emiatt a környezetvédők ellenérzését is kiváltotta, akik szerint az ország az elmúlt évtizedben 1,36 millió hektárnyi vizes élőhelyet veszített a fejlesztések miatt.

„Nem építünk toronyházakat, betondzsungelt vagy üvegfalakat az új területen; vízre és fákra fogunk támaszkodni”
Forrás: AFP/Xinhua/Xing Guangli

A beruházás még kínai léptékkel nézve is kiemelkedőnek számít, a közel 2000 négyzetkilométeresre tervezett – a Balatonnál 3,5-szer nagyobb – metropolisz összköltségét 290 milliárd dollárra becsülik, ami durván a magyar kétszerese. Az építkezés akár évtizedekig is eltarthat az Asia Times beszámolója szerint.

Nem építünk toronyházakat, betondzsungelt vagy üvegfalakat az új területen; vízre és fákra fogunk támaszkodni

– mondta Csen Kang, a gazdasági terület fejlesztési tanácsának igazgatója.

A fenntartható megapolisz megépítésével adna választ a kínai vezetés a túlterhelt és szennyezett levegőjű, 22 milliós Peking problémáira. A beruházásról szóló kommentárjában az állami Hszinhua hírügynökség úgy fogalmaz: a szédítő ütemű városi terjeszkedést fel kell váltania a kiegyensúlyozott és befogadó fejlesztési szemléletnek. A természettel való összhang szellemében az új metropolisz lakó-, kereskedelmi és üzleti negyedeit környezetbarát közlekedési hálózat és csúcstechnológiájú kommunikációs rendszer kapcsolja majd össze, energiaellátását pedig megújuló forrásokból fogják biztosítani.

A technológia is kiemelt szerepet kap: a Baidu, az Alibaba és a Tencent kínai vállalatok együttműködve a mesterséges intelligencia és a legmodernebb információtechnológiai megoldások segítségével alakítják okosvárossá az új gazdasági zónát, s erről stratégiai megállapodást kötöttek de­cemberben a kormánnyal.

Közben február végén megindult a fővárost Xiongannal összekötő 92 kilométeres vasútvonal építése, ami szintén azt mutatja, hogy megkezdődött az új gazdasági terület nagy infrastrukturális beruházásainak kivitelezése. A 33,53 milliárd jüanból 2020-ra megvalósuló sínpár lerakása után az új szuperváros 30 percen belül elérhető lesz Peking centrumából, megkönnyítve a leendő új gazdasági terület és a főváros közötti együttműködést és tőkeáramlást.

Összköltség: 290 milliárd dollár

A 2000 négyzetkilométeresre tervezett – a Balatonnál 3,5-szer nagyobb – metropolisz összköltségét 290 milliárd dollárra becsülik. Az új okosvárossal választ akarnak adni a túlterhelt, 22 milliós Peking problémáira

 

Xiongan New Area okosváros Kína
Kapcsolódó cikkek