Magyar gazdaság

Lassult a beruházások és az ipari termelés növekedési üteme Kínában

Lassult az ipari termelés és az állótőke-beruházások növekedési üteme márciusban Kínában, a kiskereskedelmi forgalom viszont erőteljesen bővült.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 10,1 százalékkal növekedett márciusban az első két havi 9,7 százalék után, míg elemzők 9,9 százalékos bővülésre számítottak.

Az ipari termelés azonban éves összevetésben csak 6 százalékkal nőtt márciusban. Elemzők 6,2 százalékos emelkedést vártak a január-februári 7,2 százalékos bővülés után.

Készülnek a kínai exportcikkek
Forrás: AFP

Az állótőke-beruházások éves összevetésben 7,5 százalékkal nőttek az év első három hónapjában. Elemzők 7,6 százalékos emelkedést vártak az első kéthavi 7,9 százalékos növekedés után.

Az állótőke-beruházások 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-februárban mért 8,1 százalékról 8,9 százalékra gyorsult március végére.

6,8 százalékkal nőtt a kínai GDP

Az idei első negyedévben éves összevetésben 6,8 százalékkal nőtt Kína hazai összterméke (GDP), csakúgy mint az előző negyedévben. A kínai gazdaság tavaly a vártnál erősebb ütemben, 6,9 százalékkal bővült. A kínai vezetők az idei évre 6,5 százalékos növekedést tűztek ki célul.

beruházások Kína statisztika ipari termelés kiskereskedelmi forgalom
Kapcsolódó cikkek