Magyar gazdaság

Lassult az amerikai magánszektor növekedése

Lassult az amerikai magánszektor növekedési üteme márciusban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport szerdán közzétett végleges adatai szerint.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54 pontra süllyedt a februári 55,9 pontról, míg a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 54,2 pontra csökkent az előző havi 55,8 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását, a magasabb a gyorsulását tükrözi.

A végleges eredményeket kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a februárban elért 27 havi csúcshoz képest a szolgáltató szektor és a feldolgozóipar teljesítménye is haloványabb lett, a növekedési ütem lassult, de így is biztatóan erős maradt. A BMI-értékek alapján arra lehet következtetni, hogy a gazdaság növekedési üteme az első negyedévben nagyjából 2,5 százalék lesz. A jövőbeni kilátások azonban vegyesek: miközben a közelmúltbeli protekcionista intézkedések a jelek szerint hozzájárultak a bizalom erősödéséhez az amerikai feldolgozóipar egyes részeiben, a szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknál elillant a derűlátás.

beszerzésimenedzser-index USA magánszektor BMI
Kapcsolódó cikkek