Magyar gazdaság

Magasabb szintre lép a V4-ek ipari együttműködése

Együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá Budapesten a V4 országok gazdasági minisztériumainak képviselői – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a deklaráció a 4 ország iparpolitikai koordinációját magasabb szintre emeli.

A globális versenyben Európának új iparpolitikára van szüksége, amely erősíti az innovációs kapacitásokat, előmozdítja az új technológiák gyorsabb bevezetését, és ösztönzi a vállalkozói szellemet, biztosítva ezzel azt, hogy a V4-régió továbbra is az (EU) növekedési motorja maradjon – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten, a V4-országok együttműködési szándéknyilatkozatának aláírása alkalmából.

A találkozón a visegrádi négyek statisztikai hivatalainak vezetői is együttműködési megállapodást kötöttek.

Varga Mihály a V4-államok gazdasági miniszteri találkozóját követően hangsúlyozta: a Budapest deklaráció a V4-országok iparpolitikai együttműködését új szintre emeli.

Marcin Ociepa lengyel vállalkozási és technológiai miniszterhelyettes, Rastislav Chovanec szlovák gazdasági miniszterhelyettes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vladimír Bärtl cseh ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes (b-j) a V4-ek gazdasági minisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón Budapesten a Várkert Bazárban
Forrás: MTI / Máthé Zoltán

A nyilatkozat magában foglalja a gyártási-kereskedelmi kapcsolatok közös platformon történő felállításának lehetséges megoldásait, de kitértek az új tendenciákra és trendekre, a digitális technológiákra, az Ipar 4.0 és a robotizáció terjedésére is, amelyek folyamatos rugalmasságot igényelnek európai és globális szinten.

A magyar miniszter kiemelte,

az elmúlt években a V4-országok növekedése meghaladta az EU átlagát, míg az unió átlagos növekedése 2,4 százalék volt tavaly, addig a V4-országoké 4,3 százalék, ami a felzárkózást mutatja.

A nagyobb teljesítménynek köszönhetően ezen országok gazdasági súlya is megnőtt, az elmúlt hét évben a V4-országok gazdasági teljesítménye 16-24 százalék között emelkedett, miközben az EU átlagos növekedése csak 10 százalék volt – húzta alá.

Elmondta azt is, hogy az Európai Versenyképességi Tanács el szeretné érni, hogy az EU-ban a gazdasági teljesítmény 20 százalékát az ipar adja,

a visegrádi négyek pedig nemcsak támogatják ezt, hanem az együttműködésen belül arra is törekednek, hogy az arány emelkedjen, hiszen a gazdasági válság megmutatta, hogy az iparnak milyen fontos szerepe van a növekedésben.

Varga Mihály nagy jelentőséget tulajdonít annak a korábbi lengyel kezdeményezésnek, amely a V4-országok fővárosait gyorsvasúttal kötné össze.

iparpolitika V4 gazdasági minisztérium Varga Mihály szándéknyilatkozat
Kapcsolódó cikkek