Magyar gazdaság

Nagyon lassan növekszik az euróövezet gazdasága

Múlt év eleje óta legalacsonyabb szintre lassult az euróövezet gazdasági növekedése márciusban.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön azt közölte, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusban 55,2 pontra süllyedt a februári 57,1 pontról. Januárban még 12 éves csúcsnak számító 58,8 ponton állt. Az index 57 hónapja töretlen expanziót jelez.

A kompozit index ugyancsak csütörtökön ismertetett szolgáltatóipari részmutatója 54,9 pontra süllyedt a februári 56,2 pontról. A feldolgozóipar és a szolgáltatóipar együttesen a gazdasági teljesítmény mintegy kétharmadát adja.

Forrás: AFP

A nagy euróövezeti gazdaságok mindegyikében folytatódik az expanzió, bár szerényebb lendülettel februárhoz képest.

A francia kompozit BMI héthavi mélypontra, 56,3 pontra süllyedt, a spanyol mutató háromhavi mélypontra, 55,8 pontra csökkent, a német kompozit BMI nyolchavi mélypontra, 55,1 pontra gyengült, az írországi 57 havi mélypontra, 53,7 pontra esett, az olasz BMI pedig 14 havi mélypontra, 53,5 pontra hanyatlott.

Február után márciusban tovább csökkent azoknak a cégeknek a száma, amelyek üzleti aktivitásuk javulásáról jelentett, miközben nőtt azoknak a száma, amelyek az üzleti feltételek bizonytalanná válásáról számolt be

- kommentálta a felmérés eredményét Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A három hónap mutatói 0,6 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utalnak az euróövezetben – véli Chris Williamson, aki hozzátette: az adat így is megkapó, bár az év elején nagyobb, 0,8-0,9 százalékos növekedésre lehetett számítani.

eredmények IHS Markit gazdaság szolgáltatóipar feldolgozóipar
Kapcsolódó cikkek