Magyar gazdaság

Nehezen jönnének vissza az ausztriai magyarok

Az utóbbi egy évben több mint hétezerrel emelkedett az Ausztriában dolgozó magyarok száma, jelentős részük ingázó.

Ausztriában 91 ezer magyar dolgozott az idén februárban, bő hétezerrel több az egy évvel korábbinál. A 8,7 millió lakosú szomszédunknál 3,4 millió a foglalkoztatottak száma, ebből 721 ezer külföldi. A legtöbben, 101 ezren a németek vannak, utánuk a magyarok következnek

– mondta el a Világgazdaság kérdésére Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) Vas megyei képviselet-vezetője.

Az utóbbi egy évben 87 százalékkal 5,3 ezerre nőtt a szíriai munkavállalók száma, és bő hétezren vannak az afgánok is.

Az átlagos fejlettségű ausztriai tartománynak számító Burgenlandban a bérek nagyjából háromszor akkorák, mint Nyugat-Magyarországon, míg az árakban messze nincs ekkora különbség.

Munkalehetőség bőven van Ausztriában – áll a Projactive Consulting Kft. tanulmányában, amelynek összeállításában az MSZSZ és az osztrák OGB szakszervezeti szövetség is közreműködött.

Vállalják a magyarok az ingázást is, de erősek maradnak a hazai kapcsolataik
Forrás: MTI/FILEP ISTVÁN

Kérdőíves felmérésük szerint a tipikus regisztrált magyar ingázó nem alacsony végzettségű, és már huzamosabb ideje dolgozik Ausztriában. A munkalehetőségért mintegy három órát utazik naponta Győr-Moson-Sopron, Vas vagy Zala megyéből.

Főként a vendéglátásban, a termékgyártásban, a gépjárműszervizekben, az építőiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatják őket a hasonló magyarországi munkakörökben kapható fizetés 2-4-szereséért.

Nem terveznek Magyarországra visszatérni, hacsak nem kapnak nagyjából akkora fizetést, mint Ausztriában.

Elvárják a humánusabb főnök-beosztott viszonyt is. Nem érzik úgy, hogy kiesnének magyarországi életükből, itthon is aktívak, a gyerekeiket jellemzően hazai iskolákba járatják.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

ausztriai magyarok bérkülönbség fizetés ingázás
Kapcsolódó cikkek