Magyar gazdaság

Növelnék az alaptechnológiák elérését

Egymással szinergiában működő nemzetközi projektek konzorciumi tagjaként segítené az innovatív kkv-kat a Bay Zoltán Kutatóközpont, amely technológiai és finanszírozási oldalról is mankót nyújt a cégeknek.

A kis- és középvállalkozások termékfejlesztését könnyen elérhető, kulcsfontosságú alaptechnológiákkal segítheti a Bay Zoltán Kutatóközpont, amely konzorciumi tagként működik közre a KET4CP (Key Enabling Technologies for Clean Production) uniós projektben, és támogatást nyert a Horizont 2020 programban. A 36 hónapos nemzetközi projekt – melyet a német Steinbeis 2i GmbH koordinál – 100 százalékos támogatási intenzitású, költségvetése 4,89 millió euró, ebből a hazai kutatóközpontra eső rész mintegy 103,5 ezer euró.

Az elsődleges cél egy KET Technológiai Központokból álló hálózat létrehozása, melynek tagjai egy helyben nyújtanak sokoldalú, a tiszta gyártást elősegítő technológiai szolgáltatásokat és úgynevezett multi-KET infrastruktúrát, európai hatáskörrel. A hálózatban emellett helyi innovációs tanácsadók, az Enterprise Europe Network (EEN) tagjai is részt vesznek. A KET szakértői segítenek a kkv-knak azonosítani a tiszta gyártással kapcsolatos technológiai akadályokat, majd innovációs lehetőségeik, illetve a részletes elemzés során felmerült szükségleteik szerint szolgáltatásokat és technológiákat ajánlanak nekik.

A projektek révén javulhat a kkv-k versenyképessége

A Bay Zoltán Kutatóközpont kettős szerepet tölt be a konzorciumban:

  • egyrészt KET Technológiai Központ (KET TC), vagyis felajánlja meglévő technológiáit a részt vevő kis- és középvállalkozásoknak,
  • másrészt EEN-tagként feladata további kkv-k elérése is.
  • A KET4CP nyílt innovációs ökoszisztémáját kezdetben 12 KET TC és 7 EEN-tag alkotja. A húsz kkv-projektet megvalósító és azoknak mikrotámogatást is nyújtó kísérleti szakasz után a hálózathoz további 17 KET TC és 21 EEN-tag csatlakozik majd, így elérve a tiszta gyártási technológiák terjesztéséhez szükséges kritikus tömeget. További fejlődési potenciál is van a KET4CP-ben, a 2022-re kitűzött cél az, hogy legalább száz KET TC-tagot és 180 EEN-tagot tömörítsen, évente pedig legalább ezer kkv-nak nyújtson támogatást.

    Hasonlóan jelentős nemzetközi projekt a KETGATE, amelyben a Bay Zoltán Kutatóközpont a közlekedés, az egészségügy és az élelmiszeripar területén működő kkv-kat segítheti a korszerű anyagok, a fotonika, a mikro- és nanoelektronika eszköztárával. A 2017 júliusától 2020 augusztusáig tartó, 2,02 millió eurós projektből 1,66 milliót az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszíroz. A projekt célja, hogy a közép-európai kkv-k számára hozzáférést biztosítson a kulcsfontosságú alaptechnológiákhoz, illetve nemzetközi KET Innovációs Ökoszisztémát hozzon létre a régióban.

    A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

    Bay Zoltán Kutatóközpont kutatás-fejlesztés innováció
    Kapcsolódó cikkek