Magyar gazdaság

Nyugdíjas-szövetkezetek: közel 22 ezres tagság

A nyugdíjas-szövetkezetek tagjai főként a kiskereskedelemben, üzletekben, a csomagolóiparban dolgoznak, valamint takarítanak.

Lezárult a közérdekű nyugdíjas-szövetkezeteket népszerűsítő 21 fórumos országos roadshow. A Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Közész) elnöke, Turi Dénes a Világgazdaságnak elmondta:

már 114 nyugdíjas-szövetkezet alakult meg, csaknem 22 ezres taglétszámmal, van olyan szövetkezet, amely kétezres létszámmal büszkélkedhet.

Már 114 nuygdíjas-szövetkezet alakult – a szakembereket a hiányterületeken keresik a cégek
Fotó: H. Szabó Sándor

A Közész elnökének információi szerint a nyugdíjas-szövetkezetek tagjai főként a kiskereskedelemben, üzletekben, a csomagolóiparban dolgoznak, valamint takarítanak, de az ipar egyéb területeiről is érkeznek megkeresések – sokan tapasztalt szakmunkásokat keresnek.

Turi Dénes korrektnek tartja azt a már az új parlamentre váró módosítást, hogy a nyugdíjas-szövetkezeteknek az árbevétel 85 százalékát ki kell fizetniük a tagoknak. Az elnök szerint a maradék 15 százalék elég a működésre.

A Közész célja, hogy valamennyi közérdekű nyugdíjas-szövetkezet csatlakozzon hozzájuk. Sokrétű adatbázist terveznek arról, hogy a nyugdíjasok milyen jellegű munkát, milyen ágazatban végeznének szívesen, s erre hány órát fordítanának hetente.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

nyugdíjasok munkaerőpiac szövetkezet
Kapcsolódó cikkek