Magyar gazdaság

Sok dolguk lesz még a végrehajtóknak

Továbbra is sok tartós adósa van a NAV-nak, március végén 3015 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, emellett 1680 társaság, szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan az adóhatóságnak – derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot ismertetik, a fennálló tartozás összegét nem tartalmazzák.

A 10 millió feletti tartozással rendelkezők közül 2264 magánszemély, 717 egyéni vállalkozó, 34 adós pedig lakcím nélküli.

Sok dolguk lesz még a végrehajtóknak
Forrás: MTI Fotó: Marjai János

A tartósan nagy összeggel tartozó nem magánszemély adózók közül 390 működik, illetve csődeljárás alatt áll, 499 kényszertörlés alatt, 760 felszámolás alatt, 31 pedig végelszámolás alatt van.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 30,2 milliárd forinttal, a szervezetek a 100 milliós küszöbbel 168 milliárd forinttal tartoztak március végén, együttes minimális tartozásuk 198,2 milliárd forintra rúgott.

A valóságos tartozás azonban ennél nagyobb, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben több száz milliós – egyes esetekben milliárdos – követelése van az adóhatóságnak.

 

szervezet NAV magánszemély adótartozás tartós adósok
Kapcsolódó cikkek