Magyar gazdaság

Száz dollárig mehet fel az olaj ára, ha robban a Közel-Kelet

Már hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet egy újabb határozati javaslat a szíriai helyzetről. Részben e konfliktus következtében tartósan magasan maradhatnak az olajárak.

Az olajárak már azután emelkedni kezdtek, hogy Donald Trump a múlt héten fenyegetőzni kezdett egy Szíria elleni légi csapással.

A Brent hordónkénti ára 7,8 százalékkal emelkedett, és már pénteken megközelítette a 73 dollárt, amire 2014 decembere óta nem volt példa.

Az áremelkedésnek csak részben oka a szíriai helyzet, szerepet játszik benne a CNBC elemzése szerint a globális kínálat drasztikus visszaesése, valamint több más konfliktus, például a jemeni háború (a húszi lázadók ugyanis fokozzák rakétatámadásaikat a szaúdi olajlétesítmények ellen), valamint az iráni atomalku körüli vita és a venezuelai olajipar összeomlása.

Fotó: AFP PHOTO / Mandel NGAN

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) a múlt héten bejelentette, hogy a tartalékok alig 43 millió hordóra estek vissza az ötéves átlag fölött, a kitermelés pedig márciusban napi 201 ezer hordóval 31,96 millió hordó alá csökkent.

Egyes elemzők szerint akár a 100 dollárt is elérheti az olaj hordónkénti ára, ha eszkalálódik a feszültség a Közel-Keleten.

Ez még közelebb került azok után, hogy az amerikai elnök a hét végén beváltotta fenyegetését, és hivatalba lépése óta az Egyesült Államok másodszor hajtott vége légi csapást Szíria ellen megtorlásul azért, hogy a kormányerők feltételezések szerint vegyi fegyvert vetettek be civilek ellen Dúmában.

A szombat hajnali akcióban Nagy-Britannia és Franciaország is részt vett, és 105 manőverező robotrepülőgépet és rakétát lőttek ki három szíriai célpontra: a vegyifegyver-program fő kutatóközpontjára Damaszkuszban, egy Homszhoz közeli raktárra és egy ehhez közeli irányítóközpontra.

Amerikai források szerint a célpontok alkalmasak voltak vegyi anyagok, például szarin gyártására és tárolására. Washingtonnak olyan információk vannak a birtokában, amelyek állítólag azt igazolják, hogy Dúmában szarint és klórgázt vetettek be – idézett egy név nélkül nyilatkozó magas rangú illetékest a Reuters. Ezt támasztja alá a hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértőinek a helyszínen végzett előzetes vizsgálata is.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja 

(Csapás a szír vegyifegyver-programra)

olajár WTI olaj Sziria vegyifegyver Brent
Kapcsolódó cikkek