Magyar gazdaság

A JP Morgan magasabb amerikai kötvényhozamra készül

A befektetőknek fel kell készülniük, hogy a tízéves amerikai államkötvények hozama még tovább emelkedhet, és erősödni fog a volatilitás az államkötvény- és devizapiacokon – jelentette ki Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója kedden a Bloomberg TV-nek adott nyilatkozatában.

A legnagyobb amerikai bankcsoport, a JP Morgan vezetője szerint ha a üteme és a fogyasztói árak emelkedése erősebb lesz a vártnál, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az eddigi várakozásoknál gyorsabb ütemben emelheti a kamatokat.

Ez a tízéves államkötvények hozamának emelkedéséhez vezethet, könnyen lehet, hogy 4 százalékra nő a hozam, erre fel kell készülni

– mondta a bankvezető, aki egyúttal azt is leszögezte, hogy ha a 4 százalék „egy erős és egészséges” Amerika jelképe, majdhogynem normalizálásnak nevezné a magasabb hozamokat.

Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatója
Forrás: Molly Riley/AFP

Jamie Dimon az interjú nagy részében arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nagyszerűen teljesít, erős a gazdaság, tőkepiacai nyitottak, pénzügyi rendszere jól működik.

Egy kicsit azonban aggódik a magas államadósság miatt, és attól is tart, hogy más országok elkezdhetik leépíteni amerikai államkötvény-állományukat.

Bill Gross milliárdos befektető, a kötvénypiac legendás amerikai szakértője a múlt héten viszont arról beszélt, hogy várakozásai szerint a tízéves amerikai államkötvények hozama 2,80 és 3,15 százalék között lehet az év végére, és a helyzetet egy „hibernált medvepiachoz” hasonlította.

Dan Ivascyn, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Pacific Investment Management Company (Pimco) befektetési igazgatója viszont úgy látja, hogy még korai medvepiaci trendről beszélni, és ha a tízéves amerikai államkötvények hozama meghaladja a 3 százalékot, jó eséllyel növelik arányát a befektetéseken belül.

Lélektani határ fölé ért az amerikai hozam

Átlépte a 3 százalékot az amerikai államkötvény hozama. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint nagy növekedési potenciál már nincs a hozamokban, de a régiónkban olcsóbbak lesznek az eszközök.

 

JP Morgan infláció Jamie Dimon kötvényhozam amerikai
Kapcsolódó cikkek