Magyar gazdaság

Ausztria szűkmarkúbb a külföldi dolgozókkal

Az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről szerdán. Az új jogszabály várhatóan 2019-től lép életbe, és évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg vele a bécsi kormány.

Az tiltakozása ellenére a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

Az indexálással a pótlék a legtöbb érintett család számára csökkenni fog. Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente.

A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint.

Juliane Bogner-Strauss néppárti családügyi miniszter úgy véli, hogy a javaslat nem sérti az európai jogot, és nem is diszkriminatív.

Forrás: AFP

Strauss hangsúlyozta: a szociális juttatás, amelynek célja, hogy hozzájáruljon a megélhetési költségekhez. Éppen ezért az kell igazodnia a különböző európai uniós tagállamok árszínvonalához – érvelt a tárcavezető. Az így keletkező megtakarítást az Ausztriában élő gyerekekre fordítjuk szociális juttatások formájában – fűzte hozzá Strauss.

Az új rendszer bírálói viszont azt emelik ki, hogy az Ausztriában dolgozó külföldiek ott fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket.

Jelenleg egységesen havi 172,4 euró (csaknem 54 ezer forint) családi pótlék jár gyerekenként az Ausztriában dolgozó külföldieknek. A változásokat követően a magyarországi lakcímmel rendelkező csecsemők után 93,61 eurót (több mint mint 29 ezer forint) fizetnek majd.

A jövőben a belgiumi tartózkodási hellyel rendelkező újszülöttek után havi 175,5 eurót (majdnem 55 ezer forintot), a Görögországban élő gyerekek után pedig 136,54 eurót (körülbelül 43 ezer forintot) fizetnek az osztrák hatóságok – magyarázta a családügyi tárca.

Norbert Hofer szabadságpárti infrastrukturális miniszter jelezte: meggyőződése, hogy az új szabályozás összeegyeztethető az európai joggal. Hofer azzal érvelt, hogy az uniós tisztségviselők esetében is használják az árszínvonalhoz igazítás módszerét.

A jogszabály életbe lépéséhez két törvényt kell módosítani. A juttatások összegét minden második évben felülvizsgálják.

külföldi munkavállalás családi pótlék Ausztria
Kapcsolódó cikkek