Magyar gazdaság

Csaknem száz nagyberuházás érkezett tavaly Magyarországra

Magyarországra 96 nagyberuházás érkezett tavaly, 2016-ban 71 nagyberuházásról született döntés.

Meghaladta a 100 milliárd forintot a magyar kivitel tavaly, ami történelmi rekord – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy budapesti konferencián. Magyarországra 96 nagyberuházás érkezett 2017-ben, ami szintén új csúcs, 2016-ban 71 nagyberuházásról született döntés. A miniszter utalt arra, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopa a járműipar, amelynek a termelési értéke 8038 milliárd forint volt tavaly, a feldolgozóipari teljesítmény 28,5 százalékát adta. A járműiparban 175 ezren dolgoznak.

Az autóipari termékek 92,1 százaléka exportra megy.

Az autóiparban meghatározó az innováció, Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már több cég gyárt elektromos autókhoz akkumulátort, illetve motort.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Forrás: AFP

A miniszter kiemelte, hogy javítani kell a kis- és középvállalkozások versenyképességét. Ezt segítik a munkaerő mobilitást támogató intézkedések, így a lakhatási támogatás összegének megemelése, munkásszállók építésére kiírt pályázatok is. A növekvő béreket ellensúlyozhatja a szocho csökkentése.

A kormány pályázatokkal, támogatásokkal ösztönzi a kkv-k innovációját. Ipar 4.0 mintagyárakban több ezer kkv ismerkedhet meg a digitalizációval, a robotizációval.

Már 5467 kkv nyerte el a digitálisan felkészült vállalkozás minősítést. Az Eximbank 857 milliárd forint hitelt helyezett ki, aminek a több mint 40 százaléka kis- és közepes vállalkozásokhoz került. A kormány célja, hogy a magyar kkv-kat bevonják a nemzetközi vérkeringésbe. Szijjártó Péter jelezte azt is: a kormány 76 nagyvállalattal kötött eddig stratégia partnerséget, ebben a körben a magyar kkv-k beszállítói aránya a korábbi 55-ről 61 százalékra emelkedett tavaly.

Szijjártó Péter beruházás
Kapcsolódó cikkek