Magyar gazdaság

Kína és Oroszország megmentheti Iránt

Az iráni gazdaság eddig sem élvezett annyi előnyt az atomalkuból, amennyit reméltek, Kína és Oroszország pedig enyhítheti az amerikai szank­ciók negatív hatását.

A legnagyobb japán energiavállalat, az Inpex csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai szankciók miatt kiszállhat egy dél-iráni olajmező közös kiaknázására folytatott tárgyalásokból. Az Inpex 2010-ben éppen az akkor érvényben lévő büntetőintézkedések miatt mondott le 10 százalékos részesedéséről az Azadegan olajmezőben, amely a Wood Mackenzie energetikai tanácsadó szerint mintegy 33,2 milliárd hordónyi kitermelhető olajjal az elmúlt 30 évben feltártak közül a legnagyobb a világon.

A japánok bejelentése is jól mutatja a Reuters szerint, milyen hatással lehet a külföldi befektetőkre az iráni atomalku felmondása és az amerikai szankciók felújítása.

Teherán nagy valószínűséggel több milliárd dollárnyi tőkétől esik majd el, lelassul a gazdaság növekedése, elmaradnak a külföldi turisták, szűkülnek az iráni vállalatok lehetőségei.

Ráadásul az iráni gazdaság nem is pörgött fel annyira az atomalku megkötése után, mint amennyire a szakértők arra számítottak. 2015-ben, a szerződés aláírásának évében 1,6 százalékkal csökkent a és bár 2016-ban hirtelen 12,5 százalékkal megugrott, utána jött a visszaesés, és tavaly már csak 4,28 százalékos volt a bővülés az előző évihez képest, miközben ismét 10 százalék fölé került az A jelenlegi helyzetben teljesen irreálissá vált, hogy Irán gazdasága a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által korábban becsült ütemben – idén 4,3, jövőre 4,5 százalékkal – nőjön.

Irán legnagyobb értékei közé az olajmezők tartoznak. A befektetők egy része elkerülheti az országot, Kínára, Indiára és Oroszországra viszont valószínűleg számíthat
Fotó: AFP PHOTO / ATTA KENARE

Az iráni rial majdnem 23 százalékkal gyengült egy év alatt a dollárral szemben, emiatt elemzői becslések szerint 10-30 milliárd dollárnyi pénzt menekítettek ki az országból az elmúlt hónapokban. A folyamatos amerikai szankcióveszély már jóval az atomalku felmondása előtt is elbizonytalanította a külföldi befektetőket, a Világbank adatai szerint például 2016-ban a Teherán által remélt 50 milliárd dollár helyett csak 3,4 milliárd dollárnyi külföldi érkezett. A fontosabb külföldi bankok is ódzkodtak az iráni üzletektől.

Sokat számítana Iránnak, ha az egyezmény három aláírója – Németország, Franciaország és Nagy-Britannia – kitartana az atomalku mellett, és erre biztatná a hazai cégeket is.

Erre ígéretet is tettek, és az Európai Uniónak van is egy olyan fegyver a kezében, amellyel hasonló helyzetben egyszer már meghátrálásra kényszerítette az Egyesült Államokat. 1996-ban, amikor Bill Clinton amerikai elnök szankcionálni akarta a Kubával kereskedő külföldi vállalatokat, az Európai Tanács elfogadott egy rendeletet, amely megtiltja az uniós vállalatoknak harmadik ország szankcióinak a betartását, és nem fogadja el magára nézve kötelezőnek a büntetőintézkedések kikényszerítésére hozott bírósági ítéleteket. A rendeletet annak idején alkalmazni sem kellett, a létezése elég volt arra, hogy Washington mentesítse az intézkedés hatálya alól az európai vállalatokat – emlékeztetett a Reuters.

A teljes cikket a pénteki Világgazdaságban olvashatja

A legnagyobb cégek üzletelnek Teheránnal

A nukleáris megállapodás érvénybe lépése után gyakorlatilag egymás sarkát taposták a külföldi vállalatok, hogy bejussanak a világtól addig elzárt 80 milliós iráni piacra. Iránjó néhány szerződést és szándéknyilatkozatot kötött külföldi partnerekkel, és ezeket az üzleteket most veszélybe sodorják az amerikai szankciók.

 

iráni atomegyezmény Oroszország Kína Irán amerikai szankciók
Kapcsolódó cikkek