Magyar gazdaság

Mégse épülhet pláza Óbudán

Nagy rössel jelentették be szerdán, hogy új bevásárlóközpont épülhet Óbudán, az építkezés a tervek szerint jövőre indulhat meg. Szatmáry Kristóf kereskedelmi biztos a Világgazdaságnak tisztázta, hogy ebben a formájában biztosan nem fog pláza épülni, mivel nincs érvényes építési engedélye. Üzent azoknak is, akik nemzetközi láncoknak játsszák át a magyar boltokat.

„A tegnapi bejelentés félrevezető volt, az óbudai plázaberuházás a jelenlegi formájában biztosan nem fog megvalósulni” – így kommentálta Szatmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos azt a hírt a Világgazdaságnak, hogy új bevásárlóközpont épülhet a Budapest III. kerületében. A Szentendrei út és Bogdáni út kereszteződéséhez tervezett, 52 ezer négyzetméter bérbe adható területű pláza kapcsán a szakpolitikus közölte, hogy a fejlesztő mindösszesen egy 2013-as építési engedélyt tud felmutatni, 2015 elejétől viszont új szabályozás van érvénybe, amely felülírja azt. Ez utóbbit a köznyelv „pláza stopként” ismeri, és leegyszerűsítve a fenntartható fejlődést biztosítja a kereskedelemben olyan irányelvek mentén, amelyek uniós jogszabályokon alapszanak.

E szerint pedig a projektet bejelentő német ECE vállalatnak nincs érvényes építési engedélye.

Szatmáry jelezte, hogy a teljes engedélyezési eljárást újra kell kezdeni, vagyis a 2019-re ígért építkezésből, és a 2021-re kitűzött átadásból jó eséllyel semmi nem lesz, hiába is beszélt erről szerdán Christoph Augustin az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője. A kereskedelmi biztos kiemelte: ha a cég megkezdte volna a 2013-as jóváhagyás alapján a munkálatokat, akkor valóban hivatkozhatna érvényes engedélyezésre, de mivel ez nem történt meg, a 2015-ös szabályozás érvényteleníti a „pláza stop” alól való felmentést.

A beruházó nem kért 2015 után új engedélyt

– húzta alá.

Forrás: AFP

Szatmáry Kristófot kérdeztük arról a jelenségről is, amely főképp Baldauf László korábbi CBA-elnök gyakorlata nyomán vált ismerté, aki az utóbbi időben sorra adja át a tulajdonában lévő hazai kisker üzletek üzemeltetését nemzetközi multiknak. „Általánosságban azt tudom mondani, hogy ez finoman szólva sem fair, sőt, sokan hátbatámadásnak élik meg” – fogalmazott. Szerinte ugyanis ez a modell olyan ügyeskedés, amely aláássa azt az évek óta tartó kormányzati küzdelmet, amely megpróbálja pozícióban tartani a hazai boltokat a nemzetközi láncok nyomulásával szemben.

Jelezte, hogy jelenleg is több jogszabály tervezetet van az asztalon, amelyek bezárnák ezeket a kiskapukat annak érdekében, hogy a magyar kiskereskedelmi boltok talpon maradhassanak az egyenlőtlen versenyben.

CBA Szatmáry Kristóf ece Baldauf László építési engedély pláza Óbuda
Kapcsolódó cikkek