Magyar gazdaság

Egy éve voltak ilyen borúlátók a német üzleti szereplők

Egy éves mélypontra csökkent júniusban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe.

Júniusban 101,8 pontra csökkent az ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexek a májusi 102,2 pontról. A piac csekélyebb mértékű csökkenést, 101,9 pontot várt júniusra.

A mutató júniusi értéke 2017 májusa óta a legalacsonyabb.

Az eltelt egy éven belül a legmagasabb érték a novemberi 105,2 pont volt. Januárban még 104,1 ponton állt, februárban pedig 103,3 pontra csökkent. Áprilisban pedig a májusival megegyező 102,2 pont volt a mutató.

A mostani júniusi mutató az aktuális helyzet megítélésének a romlása miatt csökkent, ami 105,1 pontra ment le a májusi 106,1 pontról. A mutató januárban még 108,4 ponton állt.

Fotó: AFP/ Daniel Roland

A kilátások megítélése viszont nem romlott a gazdasági szereplők körében, az előző havival megegyező 98,6 pont lett, vagyis jobb a várt 98 pontnál. A mutató januárban még száz pont felett járt áprilisban csökkent száz pont alá, 98,7 pontra.

A müncheni gazdaságkutató intézet múlt héten jelentősen visszavette a német gazdaság várható növekedési ütemének előrejelzését is: tavasszal még 2,6 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak Németországnak, azonban

legfrissebb előrejelzésük szerint a 1,8 százalékkal fog bővülni 2018-ban.

Júniusban több német gazdaságkutató is lefelé módosította a német gazdaság növekedési kilátásait:

  • A berlini DIW 0,5 százalékponttal, 1,9 százalékra rontotta a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.
  • Az kieli IfW az idei évre 2 százalékos GDP-növekedést vetít előre szemben a korábban várt 2,5 százalékkal.
  • Mellettük a Halle- IWH és az esseni RWI is csökkentették idei német GDP-növekedési kilátásait.
  • A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szakértői ugyanakkor úgy vélik, erős marad Németország gazdasági növekedése az amerikai protekcionista kereskedelempolitika jelentette fenyegetés dacára is.

    Az euróövezet legnagyobb gazdasága idén és jövőre is 2,1 százalékkal gyarapodhat az OECD szerint.

    Németország GDP üzleti hangulat
    Kapcsolódó cikkek