Magyar gazdaság

Kedden benyújtják az adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot

Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújt be a Pénzügyminisztérium a parlamentnek – tájékoztatott Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ha az Országgyűlés elfogadja, az adminisztráció-csökkentés mellett jövőre több százmilliárd forintot hagynak az adócsökkentések a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter közleményében. Kiemelte, a kormány adócsökkentési politikája jövőre is folytatódik, jövőre is biztosítja a kormány az Európában egyik legalacsonyabb 15 százalékos személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját.

Varga Mihály pénzügyminiszter
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A családi adókedvezmény tovább bővül. A következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal – összesen már havi 40 ezer forintra – emelkedik, amely 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál. Folytatódhat a vállalkozások által fizetendő úgynevezett szociális hozzájárulási mérséklése is. A közteher a mostani 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet jövőre.

Egy év alatt az egy százalékpontos csökkentés 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban

– mutatott rá Varga Mihály. Végül közölte, a kormány céljával összhangban, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, jövőre – a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás után – egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű – ötszázalékos – lesz. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

Pénzügyminisztérium Varga Mihály költségvetés
Kapcsolódó cikkek