Magyar gazdaság

Magyarországon 7 évvel kellene megemelni a nyugdíjkorhatárt

Drasztikusan visszaeshet az nyugdíjas kori életszínvonal, ha a foglalkoztatottság nem nő érdemben. Egy friss tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése megoldást jelenthet, Magyarországon például 2050-ig a korhatár további 7 évvel történő kitolása.

Egy friss, a társadalom elöregedéséről és a munkaerőhiány közti kapcsolatról szóló elemzésben a szerzők azt írják, hogy a társadalom elöregedése egy gyorsuló, hosszú távú folyamat – írja a portfolio.hu.

A tanulmány szerint Magyarország esetében például 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.

Fotó: Pixabay

Mindez azért látszik szükségesnek, mert az elöregedés a korábbiakban hittnél sokkal jobban veszélyezteti az idős korúak életszínvonalát. A korhatár ráadásul nem feltétlenül elegendő a helyzet kezelésére. Hogy a nyugdíjasok ne szegényedjenek el más változtatásokra is szükség lenne, így az aktívak esetében több nyugdíjhozzájárulást kellene fizetni, de ez sem elegendő, ugyanis a foglalkoztatás szintjét is javítani kellene.

A tanulmányból kiderül, hogy más országokban is komoly kihívást jelent a társadalom elöregedése:

  • Finnországban és Svédországban például ehhez 4,5 évvel kellene megemelni a nyugdíjkorhatárt,
  • Chilében, Mexikóban vagy Spanyolországban 11,5 évvel
  • Dél-Koreában a társadalom meglehetősen gyors ütemű elöregedése miatt már 15,5 évnyi emelésre lenne szükség,
  • Dánia az egyetlen a vizsgált országok között, ahol a már bevezetett korhatár-emelési lépések meghaladják azt, amire szükség lenne az időskori függőségi ráta stabilizálásához.
  • öregedés nyugdíj nyugdíjkorhatár
    Kapcsolódó cikkek