Magyar gazdaság

Nem várható áttörés a vámoknál

Donald Trump nem fog meghátrálni a vámtarifák ügyében, noha elemzők szerint az amerikai elnök keménykedése már 1,25 ezermilliárd dolláros piaci értékvesztést okozott a tőzsdecégeknek.

Közös nyilatkozat nélkül érhet véget a legfejlettebb országok (G7) hétvégi csúcstalálkozója, olyan mély a szakadék az Egyesült Államok és a többiek – Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország és Németország – között a vámtarifák ügyében. Az EU nem vár áttörést, s Donald Trump sem fog meghátrálni. Ezt megerősítette washingtoni sajtótájékoztatóján gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow is, aki szerint nem Trump a felelős a kialakult konfliktusokért, hanem azok az országok, amelyek „nem tartják tiszteletben a tisztességes gyakorlatát”.

Új piacokat kell majd találni a whiskey-nek is
Fotó: AFP/Kyle Dean Reinford/dpa

Trumpot az sem téríti jobb belátásra, hogy az amerikai acél- és alumíniumimportra kivetett vámokra hozott válaszintézkedésekkel az EU, Kanada és Mexikó kimondottan a republikánus szavazóbázist vette célba.

Biztosítani akartuk, hogy a kérdés kiemelt prioritás legyen a döntéshozók számára a legmagasabb szinten

– adott magyarázatot a Reutersnek egy név nélkül nyilatkozó mexikói illetékes arra, hogy miért olyan termékekre vetettek ki vámot, melyeket épp a novemberben újraválasztandó republikánus képviselő vagy szenátor választókerületében gyártanak. Ilyen a Jack Daniel's whiskey gyártója, a Brown-Forman, amelynek árfolyama 6,5 százalékkal a hétéves mélypontjára esett. A nehéz időkre készülő Kentucky-központú vállalat a költségcsökkentés jegyében az alkalmazottak tíz százalékának ajánlotta fel a korai nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Trump keményvonalas kereskedelmi taktikája és retorikája március, azaz a fémimport megvámolása óta 1,25 ezermilliárd dolláros piaci értékvesztést okozott az amerikai vállalatoknak, ami a teljes fiskális stimulus értékének kétharmada

– állítja Marko Kolanovic, a JPMorgan vezető elemzője. A kereskedelmi háború folyamatos napirenden tartása becslése szerint 4,5 százalékos negatív hatással volt az amerikai részvényárfolyamokra.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Donald Trump vámok kereskedelmi háború G7-csúcs
Kapcsolódó cikkek