Magyar gazdaság

Fellélegezhet Horvátország az Agrokor-csőd után

Az Agrokor teljes adósságállománya a múlt havi adatok szerint 42,64 milliárd kuna (1896 milliárd forint). Mivel az Agrokor adóssága meghaladja a vállalat értékét a hitelezőknek az igényeik nagy részéről le kellett mondaniuk.

Pozitív fejlemény a horvát szuverén adósbesorolásra nézve, hogy az Agrokornak sikerült megegyeznie hitelezőivel, és ezzel elkerülte a csődöt – írta elemzésében a Moody’s. A hitelminősítő B2 osztályba sorolja az ország hosszú távú adósságát stabil kilátás mellett. Az indoklás szerint a csődegyezség révén a társaság elkerülte a rendezetlen átszervezést, amelynek súlyos hatásai lehettek volna a gazdaságra nézve, tekintve, hogy az Agrokor a horvát munkaerő 2,5 százalékát, a régióban összesen 60 ezer személyt foglalkoztat.

A Balkán egyik legnagyobb, elsősorban élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalata évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd, amit csak tetéztek az Oroszország ellen hozott nyugat-európai szankciók. A kötvénytulajdonosok 25, a horvát bankok 15,3, a beszállítók pedig 4,7 százalékos részesedést kapnak az új cégcsoportban.

Az Agrokor teljes adósságállománya a múlt havi adatok szerint 42,64 milliárd kuna (1896 milliárd forint). Mivel az Agrokor adóssága meghaladja a vállalat értékét, a hitelezőknek az igényeik nagy részéről le kellett mondaniuk. A beszállítók a követeléseik 60 százalékát, míg a pénzintézetek a 20 százalékát kapják vissza.

A Moody’s számításai szerint a megállapodás után az Agrokor-válság negatív hatásai a gazdaságra és a költségvetésre nézve már csak korlátozottak. A hitelminősítő erre az évre éves összevetésben Horvátország gazdaságának 2,7 százalékos bővülését jelzi előre, és a javuló munkaerőpiaci trendek sem törnek majd meg.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Elkerülte a csődöt a legnagyobb horvát cég

Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor hitelezői megszavazták a válságmenedzsment.

 

 

Agrokor Moody's
Kapcsolódó cikkek