Magyar gazdaság

Nem kapkodnak az adatszolgáltatással

Az adóhivatal egyelőre nem bírságolja meg azokat a vállalkozásokat, amelyek az elkövetkező hetekben nem adnak számlaadatokat, ám Damoklész kardja ott lebeg a fejük felett.

Probléma nélkül üzemel a online számlarendszere, amely július 1-jén indult el – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A hatóság információs vonalára – amely a hét végén rendkívüli „nyitvatartással” fogadta az ügyfelek kérdéseit – az ügyeleti időben 2776 hívás érkezett. Az ügyfelek érdeklődtek például afelől, hogy ha valaki a tesztfelületre regisztrált, kell-e újra regisztrálnia az éles felületre, melyek a technikai felhasználó regisztrációjának szükséges lépései, mi a teendő, ha a fejlesztő még nem készült el az adatszolgáltatási kötelezettségnek megfelelni képes nszámlázóprogrammal, illetve milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy a NAV ne szankcionáljon.

Fotó: MTI / Balázs Attila

Július 2-i adatok szerint mintegy 188 ezren regisztráltak sikeresen a NAV rendszerébe. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bejegyzett vállalkozások száma az országban tavaly év végén 1 millió 189 ezer volt.

Bár már július elsejéig csatlakozniuk kellett volna a vállalkozásoknak az online számlarendszerhez, számos vállalkozó nem tett így. Sztankó Dániel, az RSM Hungary Zrt. vezető adószakértője a Világgazdaságnak elmondta, hogy a napokban tartott előadást a témában, ahol kiderült:

a résztvevők több mint fele még nem tett lépéseket, hogy csatlakozzon a rendszerhez, s így adatokat szolgáltasson az adóhatóságnak.

Lapunknak a múlt héten más adószakértők is arról számoltak be, hogy rengeteg cég nem készült még fel erre.

Varga Mihály pénzügyminiszter kérésének eleget téve a NAV ebben a hónapban még nem bírságolja a mulasztó vállalkozásokat, ám ennek is feltételei vannak. Sztankó Dániel hangsúlyozta: az adott cég képviselőjének regisztrálnia kell a NAV online számlarendszerében, a számlaadatokat pedig július végéig továbbítania kell az adóhatóságnak. Ha egy cég megkezdte a felkészülést, a számlázóprogram azonban nem működik megfelelően, akkor júliusban még nem kell szankcióra számítania.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

NAV online számlarendszer
Kapcsolódó cikkek