Magyar gazdaság

Rugalmasabb kohéziós politikára van szükség

Fontos cél, hogy Európában innovatív és intelligens gazdasági átalakulás menjen végbe.

Az kohéziós politikája reformra szorul, szükség van a modernizálásra, és úgy kell átalakítani, hogy gyorsabb eredményeket hozzanak a támogatások. Ehhez a szabályok karcsúsítását is szükségesnek látják, hogy kevesebb terhük legyen a szereplőknek. Összességében egy gyorsabb, egyszerűbb és rugalmasabb keretrendszert kell kialakítani – hangsúlyozta egy tegnapi budapesti eseményen Marc Lemaitre.

Az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatója elmondta: a kohéziós politika korábbi tizenegy célkitűzését ötre redukálták. Eszerint

fontos cél, hogy Európában innovatív és intelligens gazdasági átalakulás menjen végbe, jobban össze kell kapcsolni a régiókat, egy szociálisabb Európát kell kialakítani, és a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Fotó: EU

A reform során a rugalmasság kiemelkedő helyen áll. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tagállam, így Magyarország is, kérheti a program erőforrásainak legfeljebb 5 százalékos átcsoportosítását egy másik uniós eszközbe. A programozás öt évig érvényes, majd felülvizsgálják, és az újonnan felmerülő igények, valamint a teljesítmény alapján van lehetőség igazításra. Egyszerűsödik a költségelszámolás, amivel az adminisztratív kiadások akár 25 százaléka is megspórolható.

A következő uniós ciklusban a Brexit miatt 10 százalékkal csökken a kohéziós alap. A korábban bejelentett tervezet szerint Magyarország 24 százalékkal kevesebb támogatást kap. Ezt a szakember azzal indokolta, hogy míg nálunk nőtt az egy főre eső addig más országoknál 10 százalékpontnál is többet esett. Így most nekik van szükségük nagyobb támogatásra.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Európai Bizottság kohéziós politika
Kapcsolódó cikkek