Magyar gazdaság

A bölcsőtől a koporsóig minden drágul

A piacok óvatos optimizmussal várják az amerikai–kínai kereskedelmi tárgyalásokat.

A héten kezdődnek a tárgyalások az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi feszültségek enyhítéséért – a Wall Street Journal értesülése szerint ma és holnap találkozik Vang Su-ven kereskedelmi miniszterhelyettes és David Malpass, a pénzügyi tárca nemzetközi ügyekért felelős miniszterhelyettese.

Bár szakértők nem várnak áttörést, már a párbeszéd megkezdése is óvatos optimizmussal tölti el a piacokat. A legtöbb ázsiai emelkedéssel zárt, az MSCI ázsiai csendes-óceáni indexe 0,6, a hongkongi Hang Seng 0,9 százalékot erősödött, a jüan egyhetes csúcsot ért el a dollárral szemben, és nyereséggel nyitottak hétfőn az európai piacok is.

A tárgyalásra azelőtt kerül sor, hogy az Egyesült Államok augusztus 23-án életbe lépteti a kínai importárukra kivetett újabb vámokat, ezúttal 16 milliárd dollár értékű behozatalt sújtanak 25 százalékos tarifával. Peking az intézkedésre az eddig megszokott módon azonos értékű és mértékű vámokkal válaszol. Donald Trump gazdasági főtanácsadója, Larry Kudlow nem volt hajlandó nyilatkozni a megbeszélések céljáról. „Jó dolog, hogy delegációt küldenek ide. Egy ideje már nem volt rá példa” – csak ennyit mondott a CNBC-nek, ugyanakkor figyelmeztette Pekinget:

ne becsülje alá Trump elszántságát, az elnök mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy változásokat kényszerítsen ki Kína gazdaságpolitikájában. Washington jobb hozzáférést követel a kínai piachoz, ragaszkodik a szellemi tulajdon védelméhez, az állami támogatások csökkentéséhez és főleg a 375 milliárd dolláros kétoldalú kereskedelmi deficit alapos megvágásához.

Fotó: Shutterstock

A nyomásgyakorlás érdekében a washingtoni kormányzat szeptember végén újabb 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez 25 százalékos vámot kivetni. Tegnap kezdődött meg a hatnapos nyilvános meghallgatás – az importáló amerikai cégek itt kérhetnek kivételt az intézkedés hatálya alól.

Míg az eddigi, összesen 50 milliárd dollár értékű árura kivetett tarifa viszonylag kevéssé érinti a fogyasztókat, a következő 200 milliárddal már egészen más lesz a helyzet, ennek hatásait az amerikaiak már a pénztárcájukon is megérzik.

A javasolt vámok „drámaian növelik az amerikai fogyasztókat, munkásokat, vállalatokat és a gazdaságot érő károkat” – figyelmeztetett a meghallgatásra benyújtott írásos előterjesztésében a kereskedelmi kamara. A legerősebb amerikai üzleti lobbicsoport szerint a Trump-adminisztrációnak nincs „koherens stratégiája” arra, hogy megvédje a szellemi tulajdont a kínai lopástól és Peking egyéb ártalmas kereskedelmi gyakorlatától.

A Reuters értesülése szerint több mint 1400 kérést vitatnak meg a meghallgatáson, és a legtöbb bejelentés a vámok hátrányaira hívja fel a figyelmet. A megemelt tarifák miatt termékek széles körének nő majd az ára, a bölcsőtől kezdve a halloweeni jelmezeken és a karácsonyi égőkön keresztül egészen a koporsóig. A gyermekholmikat gyártó Graco arra intett, hogy az intézkedés a gyerekek biztonságát is veszélyezteti, mert az árak emelkedése miatt a szülők új helyett több használt babaülést, kiságyat és hintát vesznek majd.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

pótvámok USA kereskedelmi háború Kína
Kapcsolódó cikkek